2014. október 26., vasárnap

Húsvét


Az aktualitása megkopott ugyan, valóságtartalma viszont annál fényesebben ragyog. Csupán néhány gondolat erejéig szeretném lekötni a Kedves Olvasó figyelmét, méghozzá két szemszögből nézve: férfiak kontra nők húsvétkor.

Egy átlag férfi felkel húsvét második napján. Azt nem az álmos tekintete miatt nem veszi észre, hogy csak úgy csillog-villog a lakás a tisztaságtól, hanem egyszerűen azért, mert ez neki így természetes. Pár falat reggeli és az ünneplőruha felöltése után (ami természetesen frissen mosott és vasalt állapotban van előkészítve) férfias mancsába kapja a locsoló kölnit (amit az asszony gondosan kéz alá tett), majd behuppan a kocsiba. Ha mázlija van, akad olyan cimbora, aki antialkesz, tehát a sofőr szerepébe bújik adott napon. És indulhat is a portyázás, a „rö” betű nélkül. Vagyis potyázás. Egyik házból ki, a másikba be, mindenhol más-más finomságokat kóstolgatva, leöblítve egy kis pálesszel/ sörrel/ borral (hol mi akad), sőt, egy-két fújás a büdös kölniből, és máris választhat hímes tojást, csokinyuszit-, birkát, vagy egyéb állatokat. Talán a legmegerőltetőbb része a napnak fejből el-rappelni egy kétsoros, nem mellesleg a nők által nem annyira díjazott obszcén locsolóverset. Az előadás élvezeti értéke persze egyenes arányban csökken az elfogyasztott alkohol mértékével. A nap végén irány haza, pár falat az otthoni csemegékből is, és jöhet a jól megérdemelt pihenés. Másnap egy esetleges szörnyű macskajaj miatt egy szabadnap kivehető a munkahelyen.

Ezzel szemben egy átlag nő felkel húsvét mínusz ötödik napján. Ez az eredmény úgy jön ki, hogy a hétfőből kivonok öt napot, hiszen nem magától intéződnek el a következő dolgok:

- Ragyogjon a lakás, de ne ám a szokásos módon, ilyenkor illik lemosni az összes ajtót, ablakot, függönyt, csillárt, zegzugot, miegymást.

- Legyen a hímeknek tiszta, vasalt ünneplő ruha.

- Gondoskodni kell a számunkra oly’ büdös locsoló kölniről.

- Be kell vásárolni, méghozzá az alapján, hogy milyen menüsort állítottunk össze előzőleg fejben. Ehhez szükség esetén neki kell állni szárnyast vágni-kopózni-bontani, esetleg különleges hozzávalókat felkutatni különböző áruházakban/piacon.

- Jöhet a sütés! Mivel egyféle sütivel igazán nem illik beégetni magunkat, szépen be kell osztani, melyik nap mit készítsünk elő/el, aszerint, melyik csemegét lehet tovább tárolni.

- Ha a sütik megvannak, főzni is kell ezt-azt (kinél mi a szokás), de azért legalább 6-7-féle ételből hadd válogassanak kedvükre szegény, utazásban megfáradt férfiak.

- Természetesen arra is ügyelni kell, hogy mi magunk ne hervadozzunk, tehát be kell zsúfolni a fodrászt is a húsvéti programba, feszüljön csini ruha formás testünkön, legyen friss manikűr a kacsónkon, szolid smink és boldog mosoly az arcunkon. Mert ez ugye alap.

- Amikor sorra jönnek a vendégek, hogy rommá fújják a frizkónkat, folyamatosan gondoskodni kell tiszta terítékről, guszta tálalásról, még ha segítség híján állandóan magunknak kell is mosogatni, és újrarendezni a tálcákon az ételt. Persze közben a vendégek szórakoztatásáról sem felejtkezhetünk el!

- Ügyelni kell arra is, hogy üres hassal, szomjasan, üres kézzel, elégedetlenül nehogy bárki is eltávozzon ragyogó fészkünkből.

- Ha végre-valahára elhúzott az utolsó vendég is, jöhet a végső nagymosogatás, a maradék kaják elpakolása, esetleg gyerekfürdetés, majd az elmaradhatatlan hajmosás (kétszer), és talán pár falatot is be lehet kapni, hiszen a vendégekkel nem illik együtt enni, őket csak szolgálni/kiszolgálni kell.

- Másnap meló, mert ugye ki hallott már olyat, hogy egy nő kicsit túltolta a piát húsvétkor, és macskajajt jelentett a munkahelyén?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése