Az aktualitása megkopott ugyan, valóságtartalma viszont annál fényesebben ragyog. Csupán néhány gondolat erejéig szeretném lekötni a Kedves Olvasó figyelmét, méghozzá két szemszögből nézve: férfiak kontra nők húsvétkor.
Egy átlag férfi
felkel húsvét második napján. Azt nem az álmos tekintete miatt
nem veszi észre, hogy csak úgy csillog-villog a lakás a
tisztaságtól, hanem egyszerűen azért, mert ez neki így
természetes. Pár falat reggeli és az ünneplőruha felöltése
után (ami természetesen frissen mosott és vasalt állapotban van
előkészítve) férfias mancsába kapja a locsoló kölnit (amit az
asszony gondosan kéz alá tett), majd behuppan a kocsiba. Ha mázlija
van, akad olyan cimbora, aki antialkesz, tehát a sofőr szerepébe
bújik adott napon. És indulhat is a portyázás, a „rö” betű
nélkül. Vagyis potyázás. Egyik házból ki, a másikba be,
mindenhol más-más finomságokat kóstolgatva, leöblítve egy kis
pálesszel/ sörrel/ borral (hol mi akad), sőt, egy-két fújás a
büdös kölniből, és máris választhat hímes tojást,
csokinyuszit-, birkát, vagy egyéb állatokat. Talán a
legmegerőltetőbb része a napnak fejből el-rappelni egy kétsoros,
nem mellesleg a nők által nem annyira díjazott obszcén
locsolóverset. Az előadás élvezeti értéke persze egyenes
arányban csökken az elfogyasztott alkohol mértékével. A nap
végén irány haza, pár falat az otthoni csemegékből is, és
jöhet a jól megérdemelt pihenés. Másnap egy esetleges szörnyű
macskajaj miatt egy szabadnap kivehető a munkahelyen.
Ezzel szemben egy átlag
nő felkel húsvét mínusz ötödik napján. Ez az eredmény úgy
jön ki, hogy a hétfőből kivonok öt napot, hiszen nem magától
intéződnek el a következő dolgok:
- Ragyogjon a lakás,
de ne ám a szokásos módon, ilyenkor illik lemosni az összes
ajtót, ablakot, függönyt, csillárt, zegzugot, miegymást.
- Legyen a hímeknek
tiszta, vasalt ünneplő ruha.
- Gondoskodni kell a
számunkra oly’ büdös locsoló kölniről.
- Be kell vásárolni,
méghozzá az alapján, hogy milyen menüsort állítottunk össze
előzőleg fejben. Ehhez szükség esetén neki kell állni szárnyast
vágni-kopózni-bontani, esetleg különleges hozzávalókat
felkutatni különböző áruházakban/piacon.
- Jöhet a sütés!
Mivel egyféle sütivel igazán nem illik beégetni magunkat, szépen
be kell osztani, melyik nap mit készítsünk elő/el, aszerint,
melyik csemegét lehet tovább tárolni.
- Ha a sütik
megvannak, főzni is kell ezt-azt (kinél mi a szokás), de azért
legalább 6-7-féle ételből hadd válogassanak kedvükre szegény,
utazásban megfáradt férfiak.
- Természetesen arra
is ügyelni kell, hogy mi magunk ne hervadozzunk, tehát be kell
zsúfolni a fodrászt is a húsvéti programba, feszüljön csini
ruha formás testünkön, legyen friss manikűr a kacsónkon, szolid
smink és boldog mosoly az arcunkon. Mert ez ugye alap.
- Amikor sorra jönnek
a vendégek, hogy rommá fújják a frizkónkat, folyamatosan
gondoskodni kell tiszta terítékről, guszta tálalásról, még ha
segítség híján állandóan magunknak kell is mosogatni, és
újrarendezni a tálcákon az ételt. Persze közben a vendégek
szórakoztatásáról sem felejtkezhetünk el!
- Ügyelni kell arra
is, hogy üres hassal, szomjasan, üres kézzel, elégedetlenül
nehogy bárki is eltávozzon ragyogó fészkünkből.
- Ha végre-valahára
elhúzott az utolsó vendég is, jöhet a végső nagymosogatás, a
maradék kaják elpakolása, esetleg gyerekfürdetés, majd az
elmaradhatatlan hajmosás (kétszer), és talán pár falatot is be
lehet kapni, hiszen a vendégekkel nem illik együtt enni, őket csak
szolgálni/kiszolgálni kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése