2015. május 22., péntek

Otthon, édes otthon


Amikor ezeket a sorokat írom, ötezer méter magasan, hét-nyolcszáz km/h sebességgel suhanok éppen. Balra kinézve az ablakon hófehér, tejszínhabszerű felhőket látok, jobbomon a folyosón a légiutas-kísérők éppen méregdrága portékájukat kínálják.

A Wizz Air egyik reggeli, Luton-Debrecen járatán ülök éppen Tibimmel, és epekedve várom, hogy végre szerencsésen landoljunk szülőhazánkban! Úgy döntöttünk ugyanis, hogy hazaköltözünk, remélhetőleg végleg.

Emlékszem, amikor közel másfél évvel ezelőtt Londonba jöttünk. Mielőtt elindultunk, otthon mindenki ezt mondta: “Ó, de jó nektek!” Most, hogy hazamegyünk, csak ezt hallottuk jobbról-balról: “Ó, de jó nektek!” Igen, valóban jó, de nem könnyű! Jó, mert megvolt és megvan a bátorságunk ahhoz, hogy ne ragadjunk bele egy olyan helyzetbe/életformába, ami nem igazán jó nekünk. Hiszen az emberen ki más segíthet, ha nem saját maga? Nem akarok közhelyekkel dobálózni, mégis megteszem: “Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa”.

Nagyon sok olyan embert ismerek, akik egyszerűen nem mernek lépni, bármennyire is rossz nekik az adott helyzetben. Gondolom attól félnek, hogy rosszabb lesz. Vagy nem bíznak magukban? (Juj, turbulencia!) Na de mi van, ha lépnek, és jobb lesz? Azzal csak nyernek. Ha pedig mégsem jön be, nem őrlődnek tovább, nem kísérti őket a “mi lenne, ha”, vagy a “mi lett volna, ha”.

Másfél éve elképzelésünk sem volt, mi vár majd ránk Angliában, milyen mukánk lesz, kikkel fogunk együtt lakni, mennyiben mások a szokások. Két szál utazótáskával nekivágtunk, és küzdöttünk nap mint nap a boldogulásunkért. Most hasonló a helyzet, csak éppen hazafelé egy kicsivel több motyót viszünk, de ugyanúgy nem tudhatjuk, itthon mennyit kell majd küzdenünk a boldogulásunkért.

Aki azon gondolkozna, merjen-e lépni, merjen-e változtatni, ha tényleg nem érzi jól magát a helyzetében, annak csak annyit tanácsolok, ne gondolkozzon, vágjon bele! Hiszen egy segítsége (önmagán kívül) biztosan lesz, mégpedig nem is akármilyen, ha hisz magában, és a zárómondatomban:
“Segíts magadon, az Isten is megsegít!”  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése