2014. december 21., vasárnap

A szeretet ünnepe?


Szánjunk rá az életünkből egy-két percet, és gondoljunk bele, miről is szól igazából a karácsony. Az persze nem árt, ha – kivételesen – teljesen őszinték vagyunk magunkhoz.

Mindenekelőtt be kell szereznünk egy karácsonyfát, amit ugye előzőleg a favágó bácsi kegyetlenül elválasztott a gyökerétől, úgyszólván elvágva ezzel a fő ütőerét. A fácska bekerül egy jól befűtött szobába, a tövét agyonfarigcsáljuk egy éles eszközzel, majd teleaggatjuk az ágait mindenféle becses nehezékkel. Abba már részletesen nem is megyek bele, hogy onnantól a haldoklását nézzük, majd az ünnepek végeztével, mint egy megunt kacatot, kidobjuk a kukába, vagy a lustábbak megreptetik az ablakukból az utcára. Persze ez egy „szép” hagyomány.

De térjünk vissza az ünnepekre. Rohanunk bevásárolni, mert szent isten, 1 napig zárva lesznek az üzletek, és félő, hogy éhen halunk!! Annyi ételt veszünk és készítünk el, hogy sikeresen betegre tudjuk enni magunkat az ünnepek alatt. Tele hassal moccanni sem tudunk, de minek is moccannánk, a tv programigazgatója már úgyis eldöntötte helyettünk, hogy mivel töltjük az estét, így belesüppedhetünk a fotelba, és – természetesen egy kis nassolnivaló társaságában – órákig bambán bámuljuk a képernyőt. Persze ez „csak” az átlagra vonatkozik, akadnak olyan földlakók, akik nem viszik túlzásba a dolgot, nem zabálják magukat betegre, és kitalálnak olyan szórakoztató programokat, amit a családjukkal, barátaikkal töltenek. Ez alatt persze nem a szobában ücsörögve saját kütyük nyomkodását értem.

Az is nagyon dicséretes dolog, ha legalább egy évben egyszer, karácsonykor összejön a család, a rokonság, bár az talán kevésbé irigylésre méltó, ha ezek a családtagok az ünnepek alatt civakodnak, veszekednek, „marják egymást”. Sajnos nem egy ilyet ismerek…

Ohó, ne feledkezzünk meg a karácsony igazi lényegéről, az ajándékokról! Ilyenkor a pénz nem számít, van hitel, nyugodtan el lehet adósodni, a lényeg az, hogy hiába nem engedhetjük meg magunknak a legújabb, legdrágább, és teszem hozzá, leghaszontalanabb tárgyat, márpedig ha fene fenét falatozik is, megvesszük! Azért írom, hogy haszontalan, mert nem kezdünk el jó előre tervezgetni, hogy szerettünk, akit meg akarunk lepni, minek örülne, mire vágyik. Nem figyeljük minden szavát, hátha elkapjuk egy-egy rejtett óhaját, és az alapján beszerezhetjük, netán elkészíthetjük időben az ajándékot. Á, hogyisne, inkább az utolsó napon, a zárás előtti órákban kétségbeesve és ziláltan beesünk egy utunkba akadó üzletbe, és ott megvesszük az első tárgyat, ami még készleten van, és nem a dekoráció részét képezi. Aztán elvárjuk, hogy a másik fél szívből örüljön az ily módon beszerzett holminak, sőt, rákényszerítjük, hogy hazudtolja meg magát, és hiába nem tetszik neki, játssza el, hogy örül.

Egy kicsit kitérek még az ésszerűtlen költekezésre, mert van egy érdekes példám. Ahol dolgozom, egy ideje karácsony témakörben is kerülnek áruk a megrendelésekbe. Amikor először találkoztam egy kartonból készült, szaloncukor formájú, és úgy 20 cm hosszú, kb. 6 cm átmérőjű, nagyon szép díszítésű könnyű termékkel, nem is tudtam, hogy mi az. Könnyű is volt, ráztam, nem zörgött benne semmi, így hát megkérdeztem az egyik kolléganőmet, hogy mégis az mi a manó. Ő felvilágosított, hogy az angoloknál az a szokás karácsonykor, hogy vesznek többet is abból a dologból, és azzal szórakoznak, hogy két ember megfogja egy-egy végét, szétszakítják, és akié a nagyobbik fele, az kívánhat valamit, közben pedig hull belőle a konfettieső, hogy utána még legyen mit feltakarítani. No, egy ilyen kis karton figura 9 fontba kerül, ami jelenlegi árfolyam szerint 3690 Ft! Te jó ég, most meg is kellett állnom egy pillanatra, mert megállt az eszem. Ha nekem ilyen sok felesleges pénzem lenne, hogy az ilyesmit megengedhessem magamnak, akkor inkább odaadnám a rászorulóknak, akiknek még enni sincs mit…

Elnézést kérek, ha túl lehangolóra sikerült ez a bejegyzés, csak szerettem volna őszintén megosztani a gondolataimat ezzel a témával kapcsolatban. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy nagyon sok helyen a karácsony valóban a szeretet, békesség ünnepe.

Ezúton szeretnék mindenkinek kellemes, örömökben teli, áldott karácsonyi ünnepeket kívánni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése