Aki a cím alapján véletlenül azt hinné, hogy farokméretekről fogok írni, azt ki kell ábrándítsam.🙈 Illetve helyesbítek, lesz ebben az írásomban 1 db olyan gondolat, amikor valóban erről lesz szó. (Bocsi, nem ebben, hanem a folytatásban.😄)
Egy ideje igyekszem minél egészségesebben táplálkozni. Mivel
az én kreativitásomnak is vannak határai, ezért igen megörültem, amikor a
múltkorában egy antikváriumban rábukkantam egy több szempontból is különleges
szakácskönyvre. A könyv egyik különlegessége az, hogy a receptek hozzávalói
között véletlenül sem szerepel cukor vagy fehér liszt. És a pozitívumok
ennyiben sajnos ki is merültek. Annyira felbosszantott ugyanis, hogy több
recept kipróbálása is sorra kudarcba fulladt, hogy most egyáltalán nem leszek
kíméletes!😏
Kezdjük az “értelmi” szerző bemutatásával. Adok neki egy
kitalált nevet, hiszen mégsem szólíthatom végig úgy, hogy a szerző. Mivel
külföldi származású alanyunknak eleve fura neve van, legyen mondjuk Ibronka.
Szóval, Ibronka gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy ír
egy szakácskönyvet. Ezzel mindösszesen két baj van: sem írni nem tud a lelkem,
sem pedig az ételekhez nem ért. Nyilvánvaló, hogy nem próbálta ki a könyvében
közölt recepteket - ahogyan pedig illett volna -, hiszen annak ellenére, hogy
igen gyakorlott és rutinos konyhatündér vagyok, sorra csődöt mondtak a
konyhámban az ajánlott ételleírásai.😒
Röviden elmesélem “kedvenc” példámat. Palacsintát akartam
készíteni egészséges hozzávalókból. Az alapanyagokkal úgy külön-külön nem is
volt baj, ám kiderült, hogy a megadott arányokban egyáltalán nem kompatibilisek
egymással. Gyanakodva méregettem a kimért alapanyagokat, ugyanis már ránézésre
sántítottak az arányok. Végül aztán első próbálkozásra tökéletes
palacsintatésztát kaptam ...a kimért liszt felét és a tej háromszorosát
felhasználva!😅 Elkezdtem hát kisütni a masszát, akkor még optimistán. Sajnos
hiába imádkoztam az égiekhez, nem sült össze a folyékony tészta, de még csak
császármorzsát sem sikerült készítenem az elfuserált trutyiból. Hirtelen
felindulásomban, és jobb ötletem nem lévén, beleszórtam a maradék lisztet (ez
zabpehelyliszt és kókuszliszt keveréke volt). Na, ekkor azt értem el, hogy
szárazon szétmorzsálódott az egész cucc a tálban.😂 Ibronkát ekkor megillettem
néhány nem túl baráti jelzővel, majd legyőzve a belőlem feltörni készülő
sárkányt, kulturáltan kivonultam a kamrába, előszedtem a sütőpapírt, és szépen
tepsibe kanalaztam az egész vackot. Újra elérkezett az idő, hogy fohászkodni
kezdjek az égiekhez, mert igazán sajnáltam volna, ha kárba vész az a sok jó
alapanyag. Jut eszembe, az is csak nekem ugrott be még az elején, hogy ha már
palacsinta, illő volna édesnek lennie, ezért raktam bele egy kevéske
édesítőszert, mert Ibronka sajnos “véletlenül” kifelejtette a receptből. Bár
nem tudom, meglehet, hogy mi, magyarok vagyunk túlságosan édesszájúak, de azt
vallom, ha már palacsinta, akkor legyen finom édes. Főleg, ha a desszertek
témakörében szerepel a recept... A végeredmény hála Istenkének ehető lett, sőt, egyenesen
finom és tápláló!
Nos, ha palacsinta-tortúrámat netán prezentáltam volna a kedves szerző úrnak egy nem túl kedves levélben, válaszként bizonyára rám hárítaná a felelősséget, miszerint nem ilyen meg olyan alapanyagokat használtam, vagy valószínűleg a konyhám berendezése nem volt megfelelő. Kifogás mindig van… Csak azt nem értem, miért állítja a könyvében, hogy minden receptet kipróbáltatott, méghozzá egy sztárszakáccsal?!
Nos, ha palacsinta-tortúrámat netán prezentáltam volna a kedves szerző úrnak egy nem túl kedves levélben, válaszként bizonyára rám hárítaná a felelősséget, miszerint nem ilyen meg olyan alapanyagokat használtam, vagy valószínűleg a konyhám berendezése nem volt megfelelő. Kifogás mindig van… Csak azt nem értem, miért állítja a könyvében, hogy minden receptet kipróbáltatott, méghozzá egy sztárszakáccsal?!
Egyébként az ízesítés kérdése is igen fontos egy
szakácskönyvben. Szerintem. Volt már dolgom édesítőszerekkel, ezért enyhén
szólva ledöbbentem, amikor azt olvastam az egyik receptnél, hogy hét evőkanálnyi
folyékony édesítő kell bele. Őrület!😱 Józan eszemre hallgatva végül mindössze négy mokkáskanállal
tettem az adott desszertbe, ami bőven elegendő volt!
Még a palacsintás tortúrám előtt kipróbáltam Ibronka
gofriját. Az állagával nem is volt semmi baj, sőt, prímán megsült a
gofrisütőmben. Mindössze egyetlen picurka probléma volt vele: nem jött ki a
sütőből.😅 Teljesen beletapadt. Hát persze - csaptam a homlokomra -, az ilyen
édességekbe KELL valamilyen zsiradék! Miután ismét küldtem Ibronka felé néhány
nem túl hízelgő jelzőcskét, sebtiben felolvasztottam három evőkanálnyi vajat, amit
jól elkevertem a masszában. Onnantól nem is volt baj, ki tudtam sütni az összes
gofrit. És persze ki is tudtam szedni őket könnyedén. Ezután arra gondoltam,
valószínűleg Ibronkának valami külföldi csodagofrisütője van, ami zsiradék
nélkül is tökéletes édességet készít. Lám, valóban az én konyhám
felszereltségével lehet a baj…
Közhely, hogy az élet egyensúlyra törekszik. Ezt alapul véve
úgy érzem, Ibronka is így van ezzel. Ugyanis azokat a recepteket
ellensúlyozván, amelyekből kihagy ezt-azt, megalkotott néhányat, amelyeknek a
leírásában hirtelen felbukkan olyan összetevő is, amely a hozzávalókban nem
szerepel! Jó, és abból mégis mennyit vegyek?😐
Én sajnálom a legjobban, de még mindig nem tudom befejezni a
hibák felsorolását.😏
Adott egy süteményrecept. Ránézésre a hozzávalók és azok
arányai ésszerűek, és talán működnének is. Csak egy gond van: nincs hozzá leírás!
Pedig nem mindegy, hogy egy édes tészta receptnél szétválasztom-e a tojásokat,
ne adj’ Isten kavarni kell-e, vagy gyúrni, és hogy tovább kötözködjek: meddig
és milyen hőfokon kell kisütni??! A fent említett receptnél a hozzávalók
felsorolását követi ugyan néhány mondat, de azok véletlenül sem a recept
elkészítéséről szólnak, hanem Ibronka követhetetlen és értelmezhetetlen
anekdotázását rögzítik.
Van egy “kedvenc” receptem Ibronkától, mégpedig a hamis
Tiramisu. Nos, ez annyira hamis, hogy a galád összetevők könyörtelenül
felfalták a túrót! Ezért történhetett az, hogy szegény túró a hozzávalók között
még szerepel, az ételleírásban viszont már nem. Persze lehet, hogy a túrót
arcpakolásként is felhasználhatom, amíg arra várok, hogy összeálljon a
desszert, netán úgy volt vele Ibronka, hogy aki akarja, az a túrót kenje a
hajára!😂
Eredetileg úgy terveztem, hogy kiadom magamból ezeket a
gondolatokat, aztán mehetek Isten hírével dolgomra. Viszont szegény Ibronka
sajna oly’ sok hibát vétett, hogy arra gondoltam, egy irdatlanul hosszú iromány
csak elriasztaná az olvasókat, ezért folytatásosra veszem a figurát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése