2016. június 25., szombat

A súlyzózás haszna


“A kor előrehaladtával mindannyian veszítünk izmainkból. Az izomvesztés körülbelül 25 éves korban kezdődik, és 50 éves korra a 10%-ot is elérheti az izomveszteség. 50 és 80 éves kor között az emberek izomerejüknek csaknem felét, izomtömegüknek pedig mintegy 40%-át veszítik el. Az izomvesztés sajnos az anyagcsere szintjének csökkenéséhez vezet, melynek következménye lehet az elhízás, hacsak nem csökkented a kalória bevitelét (márpedig ez ritkán történik meg).”

Ha ez a bevezető nem lenne elég ijesztő, akkor további tény, hogy 40 éves kor fölött csonttömegvesztés indul meg. Évenként a csonttömegünk 1%-át veszítjük el! Jó hír viszont, hogy rendszeres súlyzós edzésekkel mindezen rémségek megelőzhetőek. Jelenlegi ismereteink szerint az erősítő edzés az egyetlen módszer az izomvesztés hatékony lelassítására is. Nem, sajnos még az aerob gyakorlatok sem gátolják meg az izomvesztést! A súlyzózással, illetőleg terheléses edzéssel azonban ez ténylegesen megelőzhető.

Megkockáztatom, talán nem az az életcélod, hogy Terminátor-szerű monstrumot gyúrj magadból, mégis fontos és hasznos dolog a rendszeres súlyzózás. A haspókok pedig most jól figyeljenek! M    inél több izomsejtet birtokolsz, annál hatékonyabban működik az alapanyagcsere. A megnövekedett izomtömeg nyugalmi állapotban is nagyobb mennyiségű energiát éget el. Tehát minél több rajtunk az izom, annál többet lehet büntetlenül torkoskodni.😁 Már megéri kitartó munkával izmot építeni magunkra! És még meg sem említettem az egyre formásabb alakot, amit nem kell szégyenkezve takargatni...

A súlyzós erősítő edzés egyéb előnyei:
  • megelőzhető az időskori izomvesztés,
  • segít megelőzni a csontritkulást,
  • erősödnek a csontok, így csökken a csonttörés lehetősége,
  • kevésbé lesz sérülékeny a test,
  • csökkenti a cukorbetegség és szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Mire figyeljünk az erősítő edzésnél?
  • Minden alkalmat bemelegítéssel kell kezdeni.
  • Fontos, hogy az erősíteni kívánt testrészek jól át legyenek mozgatva.
  • A súly növelése ne menjen a helyes gyakorlatvégzés rovására.
  • Az egyes gyakorlatok legyenek változatosak, mindig más testrészt mozgassanak meg.
  • A gyakorlatok között a pihenőidő elhagyhatatlan - mind az izmoknak, mind nekünk szükségünk van pihenésre az erősítő edzés szakaszai között.
  • Érdemes kardio mozgás után erősítenünk.
  • Az edzés végén kötelező az alapos nyújtás, lazítás, ezzel elkerülhetjük az izomlázat és az esetleges sérüléseket.

Mekkora súlyt válasszunk?
A könnyebb súlyok a nők számára ideálisak, akik formásabbá szeretnék tenni a testüket. Kezdőknek bőven elegendő egy-egy darab fél kg-os kézisúlyzó, és ahogy fokozatosan hozzászokunk a terheléshez, emelhetjük egy, másfél, két kilogrammig. E fölé ne menjünk!

Hogyan érdemes edzeni?
Láttam egy riportot Arnold Schwarzeneggerrel, amelyben a hétszeres Mr. Olympia és hatszoros Mr. Universe Testépítő Világbajnok Úr kifejtette, hogy az izmokat le kell sokkolni, különben ők sokkolnak le minket azzal, hogy egy idő után nem fejlődnek semerre.😒 Az emberi test ugyanis olyan galád, hogy hamar megszokja a rutint, így egy idő után nem lesz látható-érezhető semmilyen változás. Ezért fontos hősiesen és kitartóan variálni a gyakorlatokat, ismétlésszámokat, intenzitást, súlyokat, az edzőruhánkat, vagy ami még az eszünkbe jut.😄

Következő bejegyzésemben olyan mozgásformát fogok lelkesen ajánlgatni, ami nem megterhelő, igazán kellemes, és az ember nem is gondolná róla, mennyi pozitív előnnyel jár rendszeresen gyakorolni.

(A félreértéseket elkerülendő: nem, nem én vagyok a képen.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése