2015. szeptember 27., vasárnap

Mi az ideális?


Szerintem először essünk túl a szörnyű és száraz matematikai egyenleteken.

Valahol ezt lehet olvasni: "Az egészséges súlyod felső határa a testmagasság cm-ben, mínusz száz. Ám nőknél ez mínusz száztíz! (Már öt-kilenc kg többlet esetén súlyosan károsodik a talpboltozat, térdízület, derék és gerinc.)"

Más a testtömeg indexet (Body Mass Index = BMI) veszi alapul. Ez a kg-ban számított testtömeg és a méterben számított testmagasság négyzetének hányadosa. Esküszöm, ez a mondat elborzaszt engem. De így sem néz ki szebben: kg/m2.

Ezeken túl úgy is fel lehet fogni a dolgot, és válaszolni a címadó kérdésre, hogy nem számolgatunk semmit. Egyszerűen csak végiggondoljuk, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben? Szívesen nézünk-e tükörbe? Nyugodt szívvel és büszkén nézegetjük-e a nyaralásunkon készült bikinis képeinket? Számtalan egyéb kérdés átsuhanhat még az agyunkon, amivel “lemérhetjük”, vajon meg vagyunk-e elégedve önmagunkkal, közérzetünkkel, fittségi állapotunkkal. Például: kifulladok a lépcsőn az első fordulóban? Útban van a hasam, ha lehajolok megkötni a cipőfűzőmet? Szívesen vásárolok magamnak ruhákat? Mit érzek, amikor egy karcsú és egészségtől kicsattanó embert látok? Kicsattanok az irigységtől? Minden rendben van az egészségemmel? Biztos? Rendben lesz öt-tíz év múlva is, amikor már negyed évszázada cipelem magamon egy tízéves gyereknek megfelelő súlytöbblet terhét? (Ez utóbbi csak egy durva példa, a legtöbben mindössze egy közepes méretű kutya súlyát cipelik hűségesen magukon…) Tényleg az étel az egyetlen örömforrásom? És ha igen, akkor tudok (akarok) ellene tenni?

Tudom, sok kérdést írtam le, ám még bőven lehetne fokozni.

Összefoglalva tehát mi az ideális? Szerintem az, ha felszabadultan és büszkén nézel tükörbe, valamint az, ha mindent megteszel azért, hogy ne veszélyeztesd a saját egészségedet!

Egyeseknek talán ijesztő az alábbi idézet igazságtartalma, mások talán továbbra sem fognak törődni vele, mindenesetre érdemes egy kicsit elmélkedni rajta:
“A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése