2019. február 9., szombat

Megkötött kézzel írni


Egy kis érdekességet hoztam most Neked, Kedves Olvasó! Legutóbbi élményemet ugyanis egy újságcikk formájában osztom meg Veled.

Akkor jöttem rá, mennyivel könnyebb blogot írni, amikor először próbáltam meg összehozni egy cikket a Mezőberényi Hírmondóba. Nem elég, hogy stílusát tekintve nagy a különbség, hiszen utóbbi esetben lényegre törően és röviden kell minden információt, történést egy keretbe foglalni, és még a leütésszámok tekintetében is igencsak meg van kötve a keze a szerzőnek. Ezerötszáz karakter. Slussz-passz. 😅 Oké, előfordul, hogy egy pár tízessel túllépjük a keretet, ami még belefér, ám az addig vezető út eléggé strapás. Újra és újra le kell faragni eredeti szövegünkből (amikor is elszalad velünk a billentyűzet), majd az újabb verziót át kell nézni, csiszolni, esetleg az egész bekezdést újrafogalmazni. Ám ennek is megvan a szépsége. Hiszen amikor a szerkesztő végre rábólint, hogy mehet az anyag az újságba, az minden erőfeszítésért kárpótol. 😄

Fogadd hát szeretettel legutóbbi kirándulásomról készült irományomat, hiszen ugyanúgy, ahogy mindegyik írásom, ez is szeretettel készült.

Városnézés Nagyváradon

Egy kisbusznyi túratárs vágott neki az útnak Nagyváradra, 2018. október 14-ének hajnalán. A kirándulást Véha Béla vezetésével az Alföld Turista Egyesület szervezte.
Mire megvirradt, a csapat már a határon is átjutott, és egy pár perces pihenő után leparkolt első állomásán. A nagyszalontai piacon vásárláson kívül lehetőség volt finom reggelivel és kávéval indítani a napot.
Egy rövid buszozást követően a társaság végre nyakába vehette Nagyváradot, és elsőnek a Római Katolikus Székesegyházat csodálhatta meg kívül-belül egyaránt. Ezt követően a mindössze néhány percnyi sétára lévő vasútállomás következett, ahol az 1938-ban gyártott gőzmozdony megtekintésén túl a túratársak tagjai sok érdekes információt hallhattak Pusztai László előadásában.
A buszsofőr újabb helyre fuvarozta a társaságot. A csodaszép, napsütéses időben igazi élmény volt körülsétálni a Nagyváradi várat, mely látnivaló Erdély egyik legjelentősebb késő középkori műemléke. Innen a csapat átsétált a szemet gyönyörködtető Unirii (Szent László) térre, ahol mind a Fekete Sas Palota, mind a Holdas templom lenyűgözte a tagokat. A Republicii (Fő) utcán végigsétálva pedig kedves szuveníreket is be lehetett szerezni.
A kora délután kezdődő szabad programot megelőzően a társaság tagjai együtt hódították meg az Óratornyot, hegyekhez szokott lábukkal rutinosan legyűrve a 250 lépcsőfokot.
Hazafelé a határon a negyven perces várakozás sem szegte kedvét senkinek, hiszen Véha Béla és felesége szakszerű, érdekes beszámolókkal fűszerezett idegenvezetése csodás hangulatot adott a napnak.
Oszlánszky Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése