Rettenetesen haragszok a cukorra!😠 Mégpedig azért, mert ha
akarom, ha nem - márpedig én nem akarom -, mégis lépten-nyomon belemászik a
számba.
Azt egy korábbi bejegyzésemben (Cukorhorror) már alaposan kiveséztem, miért nem szívlelem a finomított
kristálycukrot, ezért most arra nem térek ki külön. Inkább érdekességként azt
írnám le, mi mindenbe bele nem kerül a cukor!😒
Az egy dolog - bár igazán nagyon sajnálatos -, hogy a létező
összes bolti édességfélében szerepel a cukor. Mint például tejszeletekben,
jégkrémekben, pudingokban-pudingporokban, gyümölcsjoghurtban; de az összes
csoki (sajna az étcsoki sem kivétel), cukorka, kekszféleség, nápolyi tartalmaz
cukrot, még az egészségesnek vélt müzliszeletek is! Szóval ez volt az “az egy
dolog” kategória. Na de kérem szépen, mi a búbánatos manót keres cukor a
kockasajtban, kenőmájasban, halkonzervben, melegszendvicskrémben, mustárban,
csipszben vagy éppen a bolognai alapporban??! Megmondom én, mit keresnek ott:
függőséget akarnak kiváltani az emberből.😖
Jó tudni, hogy az élelmiszeripar nem véletlenül “ejt” szinte
mindenbe cukrot. Nem az a kifejezett célja, hogy a fogyasztóknak minél nagyobb
kulináris élvezetet nyújtson. Ez csak amolyan kellemes mellékhatás. Az igazi ok
az, hogy hozzászoktassa az emberi szervezetet a cukorhoz, amitől az idővel
szépen lassan, de biztosan megbetegszik. És itt jön a képbe az élelmiszeripar
régi kedves kebelbarátja, a gyógyszergyár. Közös céljuk az embereket rábírni a
mééég több fogyasztásra: előbb vedd meg a sok egészségre ártalmas műkaját, majd
vásárolj be a patikában mindenféle nyavalya-csillapító szerekből! Az a poén az
egészben, hogy a gyógyszerek nem a probléma okát szüntetik meg, hanem csak a
kellemetlen tüneteket enyhítik. Amikor pedig ramatyul érzed magad, mire vágysz?
Finom, vigasztaló bolti nyalánkságokra. Szóval ez egy ördögi kör. Az
élelmiszeripar szinte mindenbe bele tudja csempészni a káros cukrot, aztán
azzal altatják el gyanakvásunkat, hogy kiemelik: ez zsírszegény, diétás,
csökkentett szénhidráttartalmú, vagy több vitamin van benne; szóval egyed csak
nyugodtan! Ám attól még sajnos a cukor benne van, és mérgezi a szervezetedet.
Aki kíváncsi egy élelmiszer összetételére, szerencsére elolvashatja
a csomagoláson, mi mindent készül a szervezetébe juttatni. Amit érdemes
megjegyezni, az az, hogy mindig azzal az összetevővel kezdik a sort, amiből a
legtöbb van az adott termékben, és csökkenő sorrendben haladnak tovább. Ha
tehát öt-nyolc összetevő közül a cukor a második, tehát előkelő ezüstérmes helyen
szerepel, ne bontsunk azonnal pezsgőt az elért dobogós helyezésért, inkább
óvakodjunk tőle, mert nem tesz jót nekünk! Ám ha nem akarunk lemondani kedvenc
finomságainkról, jó hír, hogy rendszeres mozgással legalább mérsékelni tudjuk a
cukor káros hatásait. Éljünk hát vele! (Mármint ne a cukorral, hanem a
mozgással.😄)
Egyik nap kíváncsiságból reggelizés közben átböngésztem a
gyulai májas összetevőit, majd férjemet kissé megijesztve hirtelen így
kiáltottam fel: “Te jó ég, ebben benne van egy egész labor!!” Egyszerűen
félelmetes, mennyi kemikália van egy-egy termékben. Valamelyik nap például a
boltban kiemeltem a hűtőpultból egy doboz vajkrémet, és kíváncsiságból átnéztem
az összetevőit. Bevallom, a mumusomat, vagyis a cukrot kerestem benne, ám
helyette valami sokkal ijesztőbbet találtam: guargumit. Vissza is raktam szépen
a vajkrémet, holott akkor még nem olvastam utána ennek az összetevőnek. Csak
elkapott egy kis balsejtelem, hogy óvakodjak tőle. Nos, nem állíthatom, hogy a
guargumi halálos méreg, de valahogy nem nyugtatott meg a róla írt megjegyzés,
miszerint komoly kihívások elé állítja az immunrendszered!
Számomra az is ijesztő adat kissé, hogy korunkban húszezer
élelmiszer-adalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). Mégis, prímán meg
lett magyarázva ennyi kemikália szükségszerűsége ételeinkben: ezek nélkül az
élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. Hiszen
az íz az ételek lelke. Oké, elismerem, hogy az emberek többsége nem olyan
paranoiás és mániákus az ételek összetevőivel kapcsolatban, mint amilyen én
vagyok, de túlzás lenne azt kérni, hogy legalább választási lehetősége legyen a
hozzám hasonló “kötekedő” vásárlóknak? Mert egyelőre csak annyi választásom
van, hogy vagy megeszem a sok-sok adalékanyagot és cukrot, vagy egyszerűen
rengeteg olyan élelmiszerről mondok le, amit egyébként kívánok, csak az a
tudat, hogy nem teszek vele jót a szervezetemnek, megakadályozza, hogy
meg(v)egyem.
Már azon is elgondolkoztam, ha elmegy valaki orvoshoz, mert
megbetegszik, a doki vajon miért nem kérdez rá a szenvedő páciens életmódjára,
ne adj’ Isten táplálkozási szokásaira? Azt ne mondja nekem senki, hogy nincs
összefüggés a szervezetünk egészségi állapota és aközött, hogy mivel tápláljuk
azt! Hiszen ha az sem mindegy, milyen üzemanyagot tankolunk a kocsinkba, akkor
hogy lenne mellékes, hogy mit juttatunk a hihetetlenül bonyolult felépítésű
testünkbe üzemanyagként? Az orvos többnyire szó nélkül vagy hümmögve
megvizsgál, megkopogtat, belenéz a szádba, aztán rögtön nyomatja is a
gyógyszert. Gyerek, felnőtt, idős ember? Nem számít, nyomatni kell a gyógyszert!
Még arra lennék kíváncsi, miket ehetnék, ha egyszer úgy
döntenék, hogy egy gramm cukrot sem vagyok hajlandó bevinni a szervezetembe.
Jobban belegondolva nem is lenne olyan vészes a lista, hiszen amiben (még)
biztosan nincs méreg, az a tojás, kefir, natúr joghurt, friss zöldségek és
gyümölcsök, sajtok (kivétel a kockasajt), húsfélék (nem a feldolgozottak) ééés…
na igen, rizs, tészták és házi kenyér. Nem is olyan vészes.
Persze biztosan kihagytam jó néhány élelmiszert, de nem baj,
hiszen arra ezért nemigen fogok vetemedni, hogy ennyire drasztikus módon
megfosszam magam a változatos ízélményektől. Végül is még a nagytudású
szakemberek is azt mondják, hogy mindent lehet enni, csak mértékkel!
(Ezek a képek valahogy mégis elgondolkodtatnak...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése