Pontosan nem tudom, mikor kezdődött a
“bolondítsuk-meg-a-tejbegrízt” hóbortom. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy
nem elégszem meg a hagyományosan megfőzött és hagyományosan, cukros kakaóporral
illetve fahéjjal ízesített változatokkal. Így hát elkezdtem kísérletezni
különböző ízesítésekkel.
Nagyon nem lehet elrontani egy mezei tejbegrízt. Én
általában úgy kezdem a műveletet, hogy egy önként jelentkező edénybe öntök egy
kicsike vizet, és azt felforralom. Tényleg kevéske víz legyen, épp az edény
alján. Na, amikor a víz elkezd mozgolódni, gőzölögni, akkor öntöm rá az egy
liter tejet, így garantáltan nem fog odakozmálni. Még akkor sem, ha nem
kavargatom megállás nélkül. A gyengébb idegzetűek most forduljanak el egy
pillanatra. Ilyenkor szoktam a készülő édességet megsózni, de csak egy
csipetnyivel. Azt tanultam ugyanis anyukámtól, hogy mindenbe tegyek sót, még az
édességekbe is, mert az segít kihozni az ízüket. Én pedig szépen szót fogadok,
sót fogok, és szórok.
Amikor már fő a tejecske, akkor apránként beleszórok nyolc evőkanál búzadarát, és újabban cukor helyett négy evőkanál mézet, de az édesítés
mikéntje és mértéke ízlés dolga. Közben folytonosan kavargatom, hogy ne legyen
csomós a gríz. És ekkor, amikor már az összes hozzávaló egyesült, jön el a
pillanat, hogy kivegyek egy tálkába a grízből úgy három levesmerőnyit, és
csomómentesen elkeverjek benne egy szintén önként jelentkező pudingport. Ez
lehet bármilyen ízű, és érdemes tudni, hogy akár melegen, akár hidegen
elkészíthető pudingporral működik, én már mindkét fajtát sikeresen teszteltem.
Szóval a kivett, tálkányi csomómentes pudingport íziben borítom is vissza a
többi tejhez, hogy együtt fődögéljenek még úgy öt percig. Mindezek végeztével
már csak türelmesen ki kell várnunk, hogy kihűljön a finomság, és
belapátolhassuk. Vagy amennyiben meg akarjuk adni a módját, bekanalazhassuk.
Van még egy trükk a tarsolyomban. Gyömölcsök! A grízhez
nagyon jól illenek a gyümölcsök. Eddig azt próbáltam ki, hogy friss, magozott
meggyet főztem együtt a tejben a búzadarával. Ezt érdemes majdnem negyed óráig
főzni, hogy kicsit szottyadjon a meggy, jól szívja be az ízeket, és ne legyen
olyan vad savanyú. Egy másik tesztelt variáció, amikor a kihűlt natúr grízhez
hámozott reszelt almát kevertem, amit előzőleg jól kinyomkodtam. Ne sajnáljuk az almát, négy nagyobb vagy öt kisebb
mehet bele nyugodtan.
A végére eszembe jutott még valami: kókuszreszelék is
nyugodtan borulhat a búzadarához, amikor a tejhez készülünk adni.
Javaslom a kísérletezni vágyóknak, hogy ne fogják vissza magukat.
Meglepően finom dolgokat lehet így kifőzni.
Az alábbi képen a reszelt almás grízt örökítettem meg, amit
még Angliában készítettem. Azt hiszem, legfőbb ideje megismételnem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése