2016. augusztus 7., vasárnap

Lélegezz! (ha tudsz...) - 3. rész


Íme, a minisorozatom harmadik, a passzív dohányzás ártalmairól szóló, egyben befejező része. Ezt a bejegyzést úgy építettem fel, hogy orvosok és kutatócsoportok nyilatkozatainak idézetei alá fűzöm egy-két saját gondolatomat.

Lássuk, miért is rinyáltam két részen keresztül amiatt, hogy néhanapján mérgeznek engem a bagósok. (Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom a következő sorokat!)

“Nem árt tudni, hogy a közvetlenül a cigarettából beszívott mérgezett levegő összetétele nem csak abban különbözik a füstös szoba levegőjétől, hogy sokkal töményebb. A cigaretta akkor is füstöl, ha nem szívják. A dohányzáskor képződő cigarettafüst háromnegyedét nem a dohányos szívja be, hanem a helyiség levegőjével keveredve mérgez minden jelenlévőt. A parázsló cigarettavégen és a fő légáram útján kívül eső, alacsonyabb hőmérsékletű részeken sokkal több káros anyag keletkezik, mint a cigarettába szippantás alkalmával, amikor a dohányos a cigaretta közepéből a magasabb hőmérsékleten képződő füstöt inhalálja.”
Eddig is tudtam, hogy ezen a földön nincs igazság. Na de hogy az a büdös füst kisebb mértékben mérgezi a gazdáját, mint a mérgeződni nem óhajtó ártatlant, az már egyenesen bicskanyitogató!

“Friedrich Wiebel toxikológus, a németországi neugerbergi Környezet- és Sugárkutató Társaság tagja, közel 40, az egészségre káros anyagot határozott meg a cigarettafüstben, közöttük egyértelműen rákkeltő anyagokat, mint amilyenek a nitrozaminok és a policiklikus szénhidrátok. A mérgező nitrogénoxidokból és a formaldehidből a passzív dohányos pontosan ugyanannyit szív be, mint aktív társai. A szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy cigarettafüst az első számú légszennyező, és mint ilyen, sokkal veszélyesebb, mint pl. a sokat szidott azbeszt, ill. a dioxin- vagy formaldehid-tartalmú ipari mérgesgázok. A dohányfüst méreganyagai különösen zárt térben rendkívül veszélyesek.”
“Ez azonban még nem minden. Számos vizsgálat alapján ugyanis úgy tűnik, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a passzív dohányzás és a legkülönbözőbb szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívinfarktus és az érelmeszesedés kialakulása között is, többek között, mert a passzív dohányzás is tönkreteszi az ereket, amelyek elveszítik tágulási képességüket, valamint könnyebben léphetnek föl véralvadási zavarok.”
Na tessék! Vigyázhatok én a szívemre helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással, ha jön egy felelőtlen embertársam, és rám fújja a szívet (is) károsító mérgét...

“A cigaretta akkor is füstöl, amikor éppen nem szívják, így a kibocsátott füst háromnegyede nem magát a dohányzót, hanem a környezetét mérgezi. Ráadásul ez a füst a parázsból származik, így szűretlen és sokkal mérgezőbb, mint a beszívott adag. Természetesen a káros hatások mértéke függ a mérgezés dózisától: a legrosszabb az az eset, amikor valaki gyermekkorától éveken át dohányosokkal él egy háztartásban. A konkrét mérgezés függ attól, hányan füstölnek a nem dohányzóval egy légtérben, és hogy milyen a helyiség szellőzése. A dohányfüstben körülbelül 40 különböző méreganyagot különítettek el a kutatások - köztük több, úgynevezett karcinogén bizonyítottan rákkeltő. Ezekből a passzív dohányos ugyanannyit lélegez be, mint az aktív.”
Nem tetszik nekem ez a karcinogén szó. Rögtön az jut eszembe róla, hogy engem ne karcoljon egy ilyen anyag!

“A dohányfüst több mint 4000 különböző kémiai anyagot tartalmaz, melyből több mint ötvennél ismert, hogy rákkeltő hatása van. Ezek a rákkeltő vegyi anyagok a passzív dohányos tüdejébe is eljutnak.
  • hidrogén-cianid: rendkívül mérgező gáz, vegyi fegyvereknél használják és kártevők irtására
  • benzol: a benzin egyik alkotóeleme
  • formaldehid: holttestek „illatosítására” használják
  • szén-monoxid: egy mérgező gáz, megtalálható az autók kipufogó füstjében."
Ha jobban belegondolok, nem is olyan rossz ez az arány: 4000 különböző kémiai anyagból mindössze 40, ami konkrétan méreg, és csupán 50-nek van rákkeltő hatása.
Ide még annyit fűznék, mélyen megdöbbent, hogy hogy lehet olyan tébolyodott sok ezer embertársam, hogy a fent említett, már a nevükben is borzalmas vegyi anyagokat önként és dalolva juttatja a szervezetébe?! Ja, és fizet is érte.

“A rákbetegségek, köztük a tüdőrák, talán a legjobban hangsúlyozott egészségügyi következménye a dohányzásnak, illetve jelentős probléma a passzív dohányzók számára is. A tüdőrák mellett a szakértők az aktív és a passzív dohányzás következményeként emlegetik a mellrákot, méhnyakrákot, és más rákbetegséget.”
“Magyarországon évente 30 ezer ember hal bele valamilyen dohányzás okozta megbetegedésbe, mely közül 2300 fő az, aki nem dohányzik, csak ki van téve a passzív dohányzásnak.”
Az elhalálozott nemdohányzók köszönik szépen az őket megmérgező embertársaiknak: odaát legalább már nem kell azt a fullasztó büdös füstöt szívniuk.

Érdekes dolgot tudtam meg a minap. Az Európai Unió támogatja a dohánytermelést. Miért érdekes ez? Mert még a “saját magas szintű rákbetegség-szakértőkből álló bizottsága is áruba bocsátott méregnek nevezi ezt a terményt”. Magyarán nem az számít, hogy hány ezer ember hal meg a dohányméreg miatt, hanem az, mennyi pénzt hoz maga a dohányáru az állam bácsi konyhájára. Elismerésem kifejezéseképpen szívesen kezet ráznék minden olyan emberrel, aki szabad akaratából tömi egyre dagadtabbra a politikusok zsebét, akik a támogatásukkal tulajdonképpen az idő előtti halálukat segítik elő csóri dohányos adófizetőknek.

Most eszembe jutott egy régi ismerősöm, aki egyszer így fakadt ki nekem: “Borzasztó! Részegen elmegy egy éjszaka alatt egy doboz cigi. Másnap meg csak lesek, hogy hová tűnt az a sok szál. Meg miért köhögök? Meg ki ül a mellkasomon?!” Hát nem aranyos megnyilvánulás?

Igazságtalan lennék, ha nem tennék említést a dohányzás egyetlen előnyéről, méghozzá egy amerikai reklámszakember szavait idézve: “Azért nem kell mindig bírálni a dohányipart. Elvégre megtalálták az öregkor ellenszerét.”

Na igen, aki nem szeretne idő előtt megöregedni, annak további kellemes pöfékelést kívánok! Aki viszont azért küzd, hogy felszabadítsa magát a Nagy Fehér Pálcika rabigája alól, annak sok-sok kitartást és sikert kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése