2016. augusztus 29., hétfő

Legális gyermekbántalmazás


Augusztus 28-a van, vasárnap. A füzesgyarmati strandon vagyok. Egy hatalmas fa árnyékában pihenek egy napozóágyon, és figyelek. Bizony. Azt számolgatom, hány elhízott gyermek lófrál a strandon. Ragyogóan süt a nap, lelkem mégis borongós.

Az egy dolog, ha egy felnőtt ember bezárja magát a zsírbörtönébe, de szerintem enyhén szólva sem fair dolog egy kisgyermeket arra kárhoztatni, hogy betegen, szomorúan, testi-lelki fájdalmakkal kísérve és 5-13 évvel megrövidítve élje le az életét. És most nem túlzok!

Mielőtt továbbmennék, tudod mi motivált arra, hogy írjak erről a témáról egy nem túlságosan finomkodó bejegyzést? A következő jelenet: pihengetek az árnyékban. Eldöcög előttem egy elhízott család. Szegény tízéves forma kislány sírós hangon panaszkodik a szüleinek: “De nem a hasam fáj, hanem a derekam!” Szegény gyereknek máris fájdalmai vannak a túlsúlya cipelése miatt. Elképzelni sem merem, milyen pusztítást végzett a túletetés és mozgáshiány a testén belül!😔

Szörnyű, milyen messzire tud elkalandozni a fantáziám, és hogy emiatt néhanapján mennyire bunkónak tűnhetek. Mindegy, vállalom, és felvázolom a következő kis fantáziaképemet. Áll a gyerekmedence mellett apuka az elhízott kisfiával. Nem tudom visszaparancsolni a bennem lévő kisördögöt, ezért felnyalábolom magam, odamegyek hozzájuk, leguggolok a gyerek mellé, és mosolyogva közlöm vele: “Látom, hamarosan kistestvérkéd lesz.” Majd felállok, apukához fordulok, és a hasára sandítva megkérdezem, mikorra várja a babát. Ugyanis ez a gyerek szemében példakép értékű, eldeformálódott testű férfiember úgy néz ki, mint egy 9 hónapos terhes! Ehhez kapcsolódóan azt is nagyon bírom, amikor egy csúnyán elhízott anyuka ezzel takarózik: “De hát én szültem egy gyereket!” Ránézek, és önkéntelenül is a számra tolul egy kérdés: “Igen, és meg is ette? Netán őt is fel akarja hizlalni mázsásra, hogy ne legyen mellette kisebbrendűségi komlexusa a saját, hájtól rengő teste miatt?”

Elgondolkoztam azon, mi késztethet egy szülőt arra, hogy a csemetéjét úgy hizlalja, mint egy disznót. Oké, hogy egy újszülött baba is rózsaszín, meg egy kismalac is, de ez a hasonlóság elég ok arra, hogy a szülő nemtörődömségével és/vagy rossz példamutatásával zsírsertést neveljen a gyerekéből?!

Nem biztos, hogy mindenki egyetért velem, de az a szülő egyenesen veszélyezteti a gyerekét, aki a saját példájával szegényt a falánkság és restség bűnébe neveli bele, aminek nem meglepő módon a beteges elhízás a következménye.

Szörnyen sajnálom az elhízott gyerekeket.😟 Nem csak azért, mert 80% esélyük van rá, hogy egész életükben kövérek és betegek lesznek, hanem azért is, mert még a gyerekkorukat sem élvezhetik igazán! Persze annyi pillanatnyi örömük azért van, amíg a szájukba tömik az egészségtelen és hizlaló, ámbár finom falatokat. De megéri ez a pillanatnyi élvezet azért cserébe, hogy kimaradjanak az önfeledt és fájdalommentes fogócskázásból, vagy hogy kalandornak képzelve magukat fára másszanak? Netán hogy derékfájdalom nélkül mászkálhassanak a strandon?... Sajnos úgy vagyok vele, hogy ha meglátok egy elhízott gyereket, körülbelül annyira rossz érzés kerít a hatalmába, mintha azt látnám, hogy szegényt éppen ütik!

Fájdalmas lehet szembesülni az igazsággal, de számomra nagyon úgy tűnik, hogy a saját gyerekeiket hizlaló, maguk is zsíros szülők jobban szeretik a bendőjüket, mint a saját porontyukat! Különben nem áldoznák fel utóduk egészségét és boldog jövőjét csak azért, hogy ők maguk rendszeresen az arcukba tömjék a finom falatokat, és hogy órák hosszat a fotelben tespedjenek.

Az a legszörnyűbb az egészben, hogy a kapzsi, pénzéhes élelmiszeripar a haszon érdekében manipulálja a gyerekeket. Vajon miért raknak a legegészségtelenebb édességek mellé gyűjthető mesefigurákat vagy kártyákat vagy mit tudom én miket? Hogy a gyerek minél több hizlaló vackot vetessen a szülővel! Vajon miért nem csinálnak az üzletek soha olyan akciót, hogy friss zöldség, gyümölcs, vagy bármilyen egészséges élelmiszer mellé csomagolnak ajándék matricákat?!

Igazán rafináltak ám a gyorséttermek és pizzériák is! Azért raknak kristálycukrot (azaz drogot, vagy ha jobban tetszik, mérget) a termékeikbe, hogy a fogyasztók (főleg gyerekek és fiatalok) visszajárjanak, és azzal a vacakkal hizlalják magukat. Na igen, a szemetet csak így lehet eladni: függőséget okozó cukorral, és “ajándék” matricákkal (ami lássuk be, bele van építve az árba).😏

Az a helyzet, hogy utánaolvastam a témának, és lúdbőrözött a karom, annyira ijesztő dolgokkal szembesültem! Lássuk, mit tesznek ezek a felelőtlen szülők a saját védtelen gyerekeikkel.

“A kaliforniai egyetem új tanulmányából kiderül, hogy a folyamatos és nagy mennyiségű fruktózbevitel csökkenti az agy kapacitását, gátolja a memóriát és a tanulást.”

“Az elhízott fiatalok egyharmadának már 11 éves korban magas a vérnyomása.
A 15 éves kor alattiak között a cukorbetegség gyakorisága a háromszorosára nőt az utóbbi 20 évben!”
Amit ebből kihallok: betegség!

“Három ijesztő tény:
  1. Már a 14-15 éves túlsúlyos gyerekek szemfenekén megmutatkoznak azok az elváltozások, amit a magas vérnyomás okoz. Emiatt néhány évtized múltán majdnem biztosra vehető az érrendszer és a vese károsodása, a cukorbaj.
  2. Ha a kövér kamaszlány teste túlságosan kiszőrösödik, leggyakoribb oka, hogy a túlsúlya miatt megváltozott a petefészek működése: többet termel a férfi nemi hormonokból. További következmény a menstruáció összezavarodása, és borítékolható a felnőttkori nőgyógyászati rendellenességek fellépése.
  3. A túlsúlyos gyerekeknél négyszer annyi csonttörés fordul elő, mert rosszabb az egyensúlyérzékük, a nagyobb súly pedig nagyobb erőhatást jelent az eséskor. De gyakrabban szenvednek különféle ízületi fájdalmaktól is.”
Kulcsszavak: szenved, fájdalmak, károsodás, rendellenességek!!

Olyan esetről is olvastam, amikor az egyik orvos egyik kis páciensénél, akit a szülei 40,5-ös testtömegindexűvé hizlaltak fel (halkan jegyzem meg, a normál érték 18,5 és 24,9 között lenne), máris kialakult a 2-es típusú cukorbetegség, magas volt a vérkoleszterinszintje, a vérnyomása, és policisztás petefészke volt - mindez már tizennégy évesen!

Szerintem a legtöbb, elhízott gyermeket nevelő szülő nincs tisztában azzal, mennyire megbetegíti a saját gyerekét! Pedig bizony egy esetben sem ússza meg az elhízást szegény gyerek negatív következmények nélkül. Nézzük, szüleiknek köszönhetően mi vár még rájuk:
“ Az elhízott gyerekeknél kilencszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás, körülbelül négyszer nagyobb valószínűséggel a 2-es típusú cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegség, és megnő a kockázata a daganatos betegségek kifejlődésének. Az elhízás 5-13 évvel is megrövidítheti a gyerek életét.”

“S hogy miért hízik el a gyerek? Sokan ludasok ebben. A reklámok úgy, hogy tömegével népszerűsítik az értéktelen, kalóriadús ételeket, italokat. Az oktatási, egészségügyi kormányzat olyan formán, hogy gyakorlatilag tovább csökkentette a testnevelés eleve kis óraszámát, és nem teremtett igazi lehetőséget az iskolai tömegsportra. De a legfőbb felelős mégiscsak a szülő, az anyuka. Aki kivédhetné a kívülről jövő káros hatásokat, és megvédhetné gyermekét az elhízástól is. Például úgy, hogy nem “váltja ki” pénzért megvehető “jóval”: csipsszel, hamburgerrel, csokival, értéktelen cukros löttyökkel a személyes törődést, az ölelést, a játékot vagy a közös mozgást. És nem hagyja, hogy gyermeke heti 25-30 órát üljön a tévé és a számítógép előtt (mert ennyi a magyar átlag).
A kövér gyerekek lefogyasztása nehéz és időigényes feladat, amiben az anyának kulcsszerepe van. Gyermekorvosok szomorú tapasztalata, hogy a legtöbb szülő képtelen a változtatásra, főleg ha maga is kövér. Genetikai adottságokra, hormonzavarra hivatkoznak, ami 99 százalékban teljesen alaptalan.”

Amit ki akartam hozni mindebből, az az, hogy vajon mennyiben különbözik a gyerek felhizlalása az ütlegeléstől? Mindkettővel testi és lelki fájdalmat okoznak neki. Ugyan mennyivel jobb az, ha egy kislánynak minden lépésnél fáj a dereka vagy térde, mint ha ráhúznak a hátára vagy kap egy nyaklevest? Vajon kevésbé megalázó, ha nap mint nap csúfolják a gyereket a kövérsége miatt, mint ha kap egy pofont? Esetleg megbocsátható a szülőnek, ha a gyereke a saját zsírbarikádja miatt nem tud olyan felszabadultan mozogni, ahogy egyébként az az ösztönéből fakadna?

Ahh, már megint sikerült feltennem egy rakás olyan kérdést, amire soha nem fogok választ kapni.😒 Ülhetnék itt napestig, akkor sem fogom megérteni ezeket az embereket. Persze azt is tudom, hogy sokan viszont engem nem értenek meg, mert nem úgy gondolkozom, ahogy a legtöbben. Mit tegyek, olybá tűnik, hogy így kerek a világ… és így lesz egyre kerekebb az ifjúság.

Nekem ezek a gyerekek nem tűnnek boldognak...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése