2020. február 29., szombat

E-mentes szakácskönyv


Testünk egy csodálatosan működő “biogépezet”. Ahhoz, hogy megőrizzük tökéletes egészségünket, és elérjük maximális teljesítőképességünket, nem mindegy, hogy milyen üzemanyaggal tankoljuk fel nap mint nap. Igaz ugyan, hogy szervezetünk képes megbirkózni a káros környezeti hatásokkal - egy ideig -, mégis érdemes egy kis odafigyeléssel segíteni azon, hogy ne a folyamatos méregtelenítésre pazaroljuk el energiáink nagy részét, amelyet arra is fordíthatnánk, hogy megéljük az élet szépségeit, méghozzá tökéletesen működő testünkben.

Tény, hogy az élelmiszeripar a minél hosszabb eltarthatóság, a kívánatos küllem, a csábító és függőséget okozó ízélmények kiváltása érdekében élelmiszer-adalékanyagokat használ. A kényelemnek és élvezeteknek azonban ára van. Az ipari gyártás során túl sok behatás éri a nyersanyagokat, amelyek jelentős mértékben veszítenek értékükből, mire a tányérunkra kerülnek.

Mit tehetünk saját és szeretteink egészségének megóvása érdekében?
Mindössze egy kis előzetes információgyűjtés, tudatos tervezés, valamint hatékony szervezés kell ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljük az E-számokat, amelyeknek sajnos jelentős egészségkárosító  kockázata van.

Ez a könyv bebizonyítja nekünk, hogy a reformkonyha könnyen elérhető alapanyagokkal dolgozik. Új recepteket kipróbálva változatosságot csempészhetünk életünkbe, és bizony még időt is spórolunk!
Az új, egészségtudatos konyhaművészet kialakítása jó szokássá tehető, amely észrevétlenül rutinná válik, megkönnyítve mindennapi életünket. Nem kötelező egyik napról a másikra 180 fokos fordulatot vennünk a gasztronómia világában. Már azzal is sokat tehetünk egészségünkért (és a környezetünkért), ha a recepteket alkalmazva beiktatunk egy-egy “növényi napot”, amikor kímélő, rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő ételek kerülnek asztalunkra.

E kötet 20 év tapasztalata, több hónap munkája és sok kutatás, kísérletezés eredményeként született meg Bánfi Ibolya vegán séf, diplomás életmód- és táplálkozási tanácsadó, valamint Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató közreműködésével.

Egy kis extra: húszféle fűszer jótékony hatásaival ismerkedhetünk meg a könyv által. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése