Testünk egy csodálatosan működő “biogépezet”. Ahhoz, hogy
megőrizzük tökéletes egészségünket, és elérjük maximális
teljesítőképességünket, nem mindegy, hogy milyen üzemanyaggal tankoljuk fel nap
mint nap. Igaz ugyan, hogy szervezetünk képes megbirkózni a káros környezeti
hatásokkal - egy ideig -, mégis érdemes egy kis odafigyeléssel segíteni azon,
hogy ne a folyamatos méregtelenítésre pazaroljuk el energiáink nagy részét,
amelyet arra is fordíthatnánk, hogy megéljük az élet szépségeit, méghozzá
tökéletesen működő testünkben.
Tény, hogy az élelmiszeripar a minél hosszabb eltarthatóság,
a kívánatos küllem, a csábító és függőséget okozó ízélmények kiváltása
érdekében élelmiszer-adalékanyagokat használ. A kényelemnek és élvezeteknek
azonban ára van. Az ipari gyártás során túl sok behatás éri a nyersanyagokat,
amelyek jelentős mértékben veszítenek értékükből, mire a tányérunkra kerülnek.
Mit tehetünk saját és szeretteink egészségének megóvása
érdekében?
Mindössze egy kis előzetes információgyűjtés, tudatos
tervezés, valamint hatékony szervezés kell ahhoz, hogy a lehető legnagyobb
mértékben elkerüljük az E-számokat, amelyeknek sajnos jelentős
egészségkárosító kockázata van.
Ez a könyv bebizonyítja nekünk, hogy a reformkonyha könnyen
elérhető alapanyagokkal dolgozik. Új recepteket kipróbálva változatosságot
csempészhetünk életünkbe, és bizony még időt is spórolunk!
Az új, egészségtudatos konyhaművészet kialakítása jó
szokássá tehető, amely észrevétlenül rutinná válik, megkönnyítve mindennapi
életünket. Nem kötelező egyik napról a másikra 180 fokos fordulatot vennünk a
gasztronómia világában. Már azzal is sokat tehetünk egészségünkért (és a
környezetünkért), ha a recepteket alkalmazva beiktatunk egy-egy “növényi
napot”, amikor kímélő, rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő
ételek kerülnek asztalunkra.
E kötet 20 év tapasztalata, több hónap munkája és sok
kutatás, kísérletezés eredményeként született meg Bánfi Ibolya vegán séf,
diplomás életmód- és táplálkozási tanácsadó, valamint Tóth Gábor okleveles
élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató közreműködésével.
Egy kis extra: húszféle fűszer jótékony hatásaival
ismerkedhetünk meg a könyv által.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése