2017. június 17., szombat

Szomjoltó


Te mennyit iszol? Na, ne tessék félreérteni a kérdést! Nem az alkoholfogyasztásodra gondolok. Pusztán a napi folyadékbeviteled felől érdeklődök.😄

Azért jutott eszembe erről a témáról írni pár gondolatot, mert azt látom a környezetemben, hogy az emberek elfelejtenek inni. Vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak azzal, hogy a szervezetüknek szüksége lenne a folyadékpótlásra. Sőt, van olyan ismerősöm, aki azért nem iszik egész nap, hogy ne kelljen elszaladgálnia pisilni. Gratulálok neki!

Pedig bizony megvan a veszélye annak, ha az ember elhanyagolja ezt a fontos dolgot. Mit fontos? Életbevágó! Lássuk csak, mit okozhat a vízhiány a testben, ám előtte még idebiggyesztek pár érdekes adatot:
“A test átlag víztartalma 75%. Átlag 8 pohár vizet kellene fogyasztani ahhoz, hogy ez az arány megmaradhasson.
A vér 95%-a, a csontok 22%-a, míg az izmok 75%-a víz.”

“Magas vérnyomás
Normális hidratáltság esetén a vér 92 százaléka víz. Ha nincs elég víz a szervezetben, a vér besűrűsödik, ami áramlási ellenállást okoz és magas vérnyomást eredményez.

Asztma és allergiák
Dehidratáltság következtében a légjáratok beszűkülnek - testünk így védekezik, hogy kevesebb víz párologhasson el a kilégzéssel. Továbbá a szervezet hisztamintermelése (ami allergiás folyamatokban is termelődik) exponenciálisan nő, ahogy a test vizet veszít.

Bőrproblémák
A vízhiány meggátolja a toxinok kiválasztását a bőrön át, így bőrünk sokkal érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik mindenféle kórokozóval szemben.

Húgyhólyag- és veseproblémák
A dehidratáltság a toxinok és savtermékek felhalmozódását okozza, ami csökkenti a vesék és a húgyhólyag ellenállását a baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben.

Emésztési gondok
A vízbevitel és ezzel az alkalikus ásványok bevitelének (magnézium és kalcium) csökkenése olyan komoly emésztési problémákat okozhatnak, mint a fekély, a gastritis és a reflux.

Székrekedés
A vastagbélben szívódik fel a víz legnagyobb mennyisége. Így, ha nincs elég víz a szervezetben, a vastagbél szintjén maximálisan zajlanak a felszívó mechanizmusok, ezáltal székrekedést okozva.

Ízületi fájdalom és merevség
Minden ízület felépítésében megtalálható a porcszövet, amelynek nagy része víz. Ezért elegendő víz hiányában fájdalom és merevség jelentkezhet.

Súlygyarapodás
Amikor a szervezetben nincs elég víz, az éhséghez hasonló tünetek lépnek fel, és ezt sokan félreértelmezve esznek, holott a szervezet szomjas.

Korai öregedés
A vízhiány miatt a test minden szerve, köztük a legnagyobb, a bőr is vizet veszít és megráncosodik, korai öregedést idézve elő.”

És ha hiszed, ha nem, ehhez a felsoroláshoz hozzácsaphatnánk még a fejfájást is. A legtöbbször így adja tudtunkra a szervezetünk, ha szomjazik.

Nem akarok többet okoskodni, egy a lényeg, inni kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése