2017. február 19., vasárnap

Menni vagy nem menni, ez itt a fogas kérdés


Rendhagyó leszek, és egy viccel kezdek, abban reménykedve, hogy a poén segít egy kicsit felkészíteni Téged az elkövetkező komoly és ijesztő információk befogadására.😬
- Tudod, két dologtól félek. A sötétségtől és a fogorvosoktól.
- És a sötétségtől miért?
- Ki tudja, hány fogorvos ólálkodik ott a sötétben…
Sajnos ennek a viccnek is bőven van igazságalapja, ami némely esetben nagyon is veszélyes lehet! (Mármint rettegés a fogorvostól.) Alapos utánajárás, valamint a fogorvosommal való legutóbbi beszélgetés során összegyűjtöttem néhány tényt azzal kapcsolatban, mi történik akkor, ha jobban félünk egy egyszerű földi halandótól (ez a fogorvosunk), mint egy medvétől.😅

“Eddig sem volt titok, hogy az ínybetegség összefüggésbe hozható számos, súlyos egészségügyi problémával, így a szívbetegséggel, a tüdőgyulladással és a diabétesszel.
Ám ha mindez még nem elég meggyőző, lássuk, hogy a nem ellenőrzött szájbaktérium és a krónikus ínygyulladás mi mindent eredményezhet.
1.Periodontitis: ínybetegség - a diabéteszhez köthető, s minden szempontból csökkenti az immunfunkciót. Ez pedig érzékennyé tesz bennünket az olyan egészségügyi problémákra, mint az influenza.
2.Szívbelhártya-gyulladás: ez a fertőzés a szív belső „bélését” érinti, s akkor alakul ki, amikor a szájban levő baktériumok mennyisége eléri a véráramot – majd pedig a szívet.”

“Akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig a szájüregben található mintegy 700-féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.
Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj.”

Veszélyesek még egyes gyógyszerek is!😱
“Bizonyos, gyakran használt orvosságok hozzájárulnak a fogászati problémák kialakulásához, egyszerűen azzal, hogy „xerostomiát” okoznak, vagyis szájszárazságot.
A nyál ugyanis igen fontos szerepet játszik a fogszuvasodás előfordulásának csökkentésében, tisztán tartja a szájat – ellenőrzés alatt tartja a baktériumokat és lassítja a fogak ásványianyag-vesztését. Megvédi a fogakat a savas élelmiszerektől és italoktól, mivel természetesen semlegesít a savakat és óvja a fogfelszínt.
A leggyakoribb gyógyszerek, melyek hozzájárulnak a szájszárazsághoz, a magas vérnyomás-orvosságok, a túl aktív húgyhólyagra szedett gyógyszerek, az antidepresszánsok, antibiotikumok, valamint az antihisztaminok.”

Mindezek fényében talán inkább a medvétől kellene jobban tartanunk…🙈

Érdekes dolog, hogy az ember azt hinné, ha nem fáj a foga, akkor minden rendben van a szájában. Egy nagy fenét! Legutóbb például nyugodt szívvel ültem be a fogorvosi székbe, amikor a szimpla kis rutinellenőrzésemre jelentkeztem be. Azonban miután az orvosom belekukkantott a számba, szinte felszisszent, mennyire be van gyulladva bal oldalt hátul az ínyem. Ráadásul kiderült, hogy tömni kell egy fogamat, de sajnos a duzzadt, gyulladt íny miatt várni kényszerültünk vele egy hetet, ami alatt rengeteg C-vitamint kellett beszednem. További orvosi utasításként megtudtam egy érdekességet, méghozzá azt, hogy ha vérzik is az ínyünk, hogyan kell fogat mosnunk. Vessük be bátran muszklijainkat, és ne féljünk alaposan átdörzsölni a fogainkat és az ínyünket. Ha pedig vérzik, ne a buta reklámra hallgassunk, ami arra buzdít, hogy ilyenkor vegyünk vissza az izomerőből, és csak ímmel-ámmal, óvatosan dörzsölgessük fogazatunkat, mert ezzel csak ártunk magunknak! Még érzékenyebb lesz az ínyünk, és sűrűbben fog vérezni. Mindenesetre én egy diplomás orvosnak hiszek, és nem egy tudatlan kontárok által megírt tévéreklámnak, tehát már nem mimózáskodom el a fogmosást. És láss csodát, az eddigi makacs fogínyvérzésem megszűnt!😁

Bejegyzésem végére egy mókás párbeszédet tartogatok, ami csütörtökön zajlott le köztem és egy másik várakozó páciens között a fogorvosi rendelőben. Az úriember utánam érkezett, leült, várakozott, majd körültekintve megszólalt:
- Nem tudják, van bent valaki?
Meggyőzően válaszoltam:
- Igen, van.
Aggodalmasan hozzátette:
- De olyan nagy a csend! Ez jó jel?
Pókerarccal ránéztem az ajtóra, majd vissza a rémült betegre:
- Ki tudja, életben van-e még?
Szerencsére elnevette magát a fiatalember, és nem szaladt világgá sötét feltételezésem hallatán. Egyébként érdekes, hogy amikor kihallatszik a fúró hangja, akkor is halálra vált arccal, hullasápadtan néznek ki a fejükből a várakozók, ám az is “gyanús” nekik, ha túl nagy a csend. Pedig nemigen hallani olyasmit a hírekben, hogy valaki szörnyethalt volna a fogorvosi székben.😂 Jó-jó, persze kellemetlen, ha ott matatnak az ember szájában, nyom a nyálelszívó, vakít a fény (érdemes behumni a szemünket kezelés közben), meg azok a szagok😜; na de ha utána egészségesen távozik a fogorvosi székből az ember fia-bornya, akkor csak megéri azt a pár percet becsülettel, hősiesen, mozdulatlanul végigküzdeni. Hiszen sokkal rosszabbul járhatunk, ha elhanyagoljuk a dolgot, és utána hosszú hetekig, netán hónapokig komoly betegségben szenvedünk egy (vagy több) rossz fog miatt!

Na jó, eleget okoskodtam. Nincs is más mondanivalóm, mint hogy jó egészséget kívánok mindenkinek, valamint sok bátorságot, hogy félévente egyszer bele merjen ülni abba az egyébként meglepően kényelmes fogorvosi székbe!😉

nosztalgia

 kifinomult ízlés

Hát nem hívogató?

alternatív kezelés

...és egy extra meglepetés, amin igazán jót mulattam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése