2020. január 22., szerda

Kristóf konyhája - Mesés menük (nem csak) vegánoknak


Miután kiderül, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, a vegánok gyakran megkapják az alábbi kérdést: „és akkor mit eszel?” A válasz egyrészt azért egyszerű, mert körülbelül nyolcvanezer féle ehető növény létezik a Földön, másrészt pedig egyre több és több az olyan szakácskönyv, amely változatos és nem mellesleg igen ízletes recepteket nyújt, csupán növényi alapanyagokat felhasználva.

A könyv elején Kristóf röviden, ám lényegre törően meséli el, milyen utat járt be, amíg rátalált arra a diétára, amit élete végéig könnyedén és jó szívvel tud követni. Elmagyarázza azt is, hogy a diéta nem fogyókúrát jelent, hanem étrendet. Megtudhatjuk továbbá, hogyan küzdötte le evési zavarát, és hogyan járult hozzá új életmódja testi-lelki gyógyulásához, belső békéje megtalálásához. 😇

Azok az olvasók, akik az állati alapanyagok elhagyása okozta hiánybetegségek miatt aggódnának, egy csokorba gyűjtve kapják meg azt a listát, mely vitaminokra van szüksége az emberi szervezetnek, és mindezek milyen növényekben találhatóak meg.

A könyvet az teszi különlegessé, hogy minden recept előtt olvashatunk egy-egy személyes történetet, vagy az ételhez kapcsolódó megjegyzést, könnyed és humoros formában tálalva. Az ételekről készült képeket nézegetve pedig biztosak lehetünk benne, hogy ellenállhatatlan kényszert érzünk majd a receptek kipróbálására, ezáltal újabb és újabb kulináris élvezettel gazdagodva. 😋 A receptek mellett feltüntetett kis ikonok pedig segítenek eligazodni abban, hogy melyik étel „szupergyors, gluténmentes, nyers, rostban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú, fehérjedús vagy energiaszegény”.

További nagy előnye ennek a szakácskönyvnek, hogy a receptek többsége akár egy személyre is elkészíthető, és a kezdő hobbiszakácsoknak nem kell bajlódniuk a konyhamérleggel, hiszen Kristóf az adagokat egész egyszerűen bögrékkel, marékkal, vagy löttyintéssel méri. 😄

A szerző gondolatai
„A magyar köztudatban valahogy még mindig az él, hogy vegetáriánusként főzni bonyolult, vegánná válni pedig egyenesen extrém. Akkor is, ha az ételeink sokkal hamarabb elkészülnek, könnyebben emészthetők, kimeríthetetlenül változatosak. Akkor is, ha minden, igen m-i-n-d-e-n, amit húsevőként megkívánhat az ember, könnyedén elkészíthető növényi alapanyagokból, minimális felkészültséggel és egy kis kreativitással.
Vegánnak lenni végtelenül egyszerű, és nem kell, hogy a váltás az ember szociális élete, pénztárcája vagy épp drága ideje kárára menjen. Épp ellenkezőleg: annyit jelent, mint elképesztő, többfogásos ételeket rittyenteni alig egy óra alatt, és okosan vásárolva még kevesebbet is költeni, mint húsevőként.
A legnehezebb fizikai munkát végzők, mi több, világbajnok sportolók között is akadnak olyanok, akik száz százalékig növényi étrenden élnek – és állítják, hogy erősebbek, egészségesebbek, szellemileg és fizikailag frissebbek, mint valaha.”

További extrák a könyvben
- A nehezen beszerezhető, különleges hozzávalókat egy kattintással megrendelheted.
- A könyvben teljes bevásárlólistát találsz a vegán-barát konyha felszereléséhez.
- A fogások közül félszáz alig egy óra alatt elkészíthető.
- 11 online kisfilmmel, több mint 50 ételfotóval, és több tucatnyi személyes fényképpel találkozhatsz.
- Bármilyen diétát követsz is, könnyen kiigazodsz majd a receptekhez kapcsolódó ikonok segítségével.

Személyes olvasói élményem:
Ezt a könyvet csak dicsérni tudom. Miközben mazsoláztam a receptek között, kettőt azonmód ki is próbáltam, és meg kell mondjam, minden várakozásomat felülmúlták! Aki esetleg kíváncsi rá, miket készítettem el, az alábbi linkeken megtekintheti.
Számomra az a legnagyobb előnye a növényi alapú táplálkozásnak, hogy az alábbi pozitívumokon túl → az ételek gyorsan, könnyen, kisebb költségvetésből, gazdagon variálhatóan és ízletesen készíthetőek el, nem vonz magával semmilyen állati szenvedést. 🙏

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése