2015. november 12., csütörtök

Mi történik a testünkkel, ha nem mozgunk?


Legutóbb személyes tapasztalataim alapján arról írtam, milyen jótékony hatásokat észleltem magamon a rendszeres testmozgásnak köszönhetően.

Arra gondoltam, ha mégsem sikerült Téged mozgásra buzdítanom, bevetem a jó öreg elrettentést, és felsorakoztatom azokat a negatív hatásokat, amik akkor ólálkodnak körülöttünk, amikor nem vagyunk hajlandóak megmoccanni. Amik bizony előbb-utóbb le is csapnak ránk!

Kutakodtam egy kicsit, és ezekre a rémisztő, de igaz tényekre bukkantam:
Vérnyomásemelkedés
A vérnyomás magasabb azokon a napokon, amikor nem edzünk. Viszont a véredényeink kb. két hét alatt alkalmazkodnak az ülő életmód tempójához, emiatt pedig magasabb értékeket mérhetünk. Egy hónapnyi mozgáshiány után pedig olyan eredményeket kaphatunk, mintha sosem keltünk volna fel a fotelből. Mindez persze megváltozik, ha újra elkezdünk edzeni: az első edzésünk napján a vérnyomásunk már csökkenni kezd, véredényeink pedig egy hét alatt hozzászoknak a terheléshez. 1-2 hónap elteltével pedig érrendszerünk sokkal flexibilisebb lesz, ennek köszönhetően pedig vérnyomásunk is huzamosabb ideig képes alacsony maradni.

Vércukorszint emelkedés
Normális esetben a vércukorszint étkezés után megugrik, aztán elkezd csökkenni, ahogy izmaink és egyéb szöveteink felszívják azt a cukormennyiséget, ami a működésükhöz szükséges. Viszont már 5 nap edzésmentes nap is elég ahhoz, hogy az étkezés utáni vércukorszint magas maradjon. Ha nem hagyunk fel az ülő életmóddal, a magasabb vércukor szív- és érrendszeri problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Kezdjünk el sportolni, mivel már egy hét edzés hatására jelentősen eshet az étkezés utáni vércukor, még a kettestípusú cukorbetegek esetében is.

Izmaid sorvadni kezdenek
Ha abbahagyod az edzést, az állóképességed gyorsabban elhagy, mint fizikai erőd... Legalábbis egy darabig. Viszont légy benne biztos: akármilyen szép lábakat építettél magadnak, az is elkezd majd leépülni. Elég két hét pihenő ahhoz, hogy izomtömeged jelentősen csökkenjen, ilyenkor egyes izomrostjaid is megváltoznak annyira, hogy egyre kevésbé leszel képes intenzív erőhatásokat kifejteni. Persze ez is visszafordítható folyamat, de ehhez is idő kell, erőfeszítés és rengeteg izzadás.

Elhízás
Egy hét lustaságot követően izmaidnak már csökken a zsírégető képessége, az anyagcseréd pedig elkezd lassulni, ez alól pedig a profi sportolók sem kivételek. Ettől csak úgy tudunk megmenekülni, ha elkezdünk újra edzeni. Ideális esetben ez heti 3 alkalommal történjen meg.

Rosszkedvű leszel
Két hét a partvonalon már elég ahhoz, hogy kimerült és rosszkedvű legyél. Kísérletek során kiderült, ha az egerek egy hétig nem mozognak, kevesebb új agysejtjük termelődik és egy útvesztőbe beengedve is sokkal rosszabban teljesítenek, mint azon egerek, akik folyamatosan mozognak. Az edzés remek gyógyszer a depresszióra, azonnali hangulatjavulást eredményez, a mozgás pedig az agyra is remek hatással van.”

Persze a felsoroltakon kívül biztosan akadnak még “apróságok”, de úgy gondoltam, egy napra elég ennyi horror.🙈

Mivel szeretek különböző elgondolkodtató, motiváló, netán vicces, persze a témához kapcsolódó idézeteket a bejegyzéseim végére biggyeszteni, ezért most ezeket olvashatod:
“Két választásod van: vagy bedobod a törölközőt, vagy letörlöd vele az izzadságot.”
És egy jótanács, ami az elején nekem is bevált:
“Edzz korán reggel, mielőtt az agyad rájönne, mit csinálsz!”

Végül pedig ne feledjük, a mozgás öröm!! Ahogyan ezt az alábbi képek is bizonyítják:😁




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése