2016. november 5., szombat

Merevedési nehézségek


Bizony már nálunk is előfordult ez a probléma, nem is egyszer. Az ember hiába igyekszik, mégis úgy érzi, a teste cserbenhagyja őt.🙈

Van viszont egy jó hírem! Kitartó munkával és szorgalommal lehet segíteni ezen a problémán. És persze fő a rendszeres gyakorlás. Mindennap egy-egy kicsivel kell csak kitolni a határainkat, és meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy akaratunk és elszántságunk segítségével egyre többet bír majd a testünk, és egyre tovább ki tudjuk tartani az adott pózt.

Nagyon remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom a rendszeres gyakorláshoz, ám mindenekelőtt lássuk, mik is a plankolás előnyei! (Ugye senki nem gondolta, hogy másról van szó?😅)

1, Segít szálkásítani, és javít a teljesítményeden
“A plank az ideális gyakorlat a hasizmok edzésére pont azért, mert bekapcsolja az egész központi csoportot, beleértve a haránt hasizmot, az egyenes hasizmot, a külső ferde hasizmot és a farizmot. Nem szabad alábecsülni az összes izomcsoport edzésének fontosságát, mert minden csoportnak megvan a maga feladata. Ha megerősíted ezen izomcsoportokat, akkor észreveszed, hogy:
Haránt hasizom – növeli a nagyobb súlyok emelésének képességét.
Egyenes hasizom – javít sportteljesítményeden, főleg ugrásoknál. Ez a csoport a felelős a hírhedt kockahasért is.
Ferde hasizom – növeli a stabil hajlékonyság képességét és az oldalak kiforgását.
Farizmok – támogatják a hátat és az erős, formás feneket.”

2. Csökkenti a hát- és a gerincsérülés kockázatát
“A plank az a fajta gyakorlat, amely engedi az izomtömeg növekedését, és egyúttal biztos lehetsz abban, hogy nem teszi ki a gerincedet és a csípődet túl nagy nyomásnak. Egy amerikai edzésért felelős bizottság szerint a planking nem csak, hogy csökkenti a hátfájást, hanem erősíti az izmokat és erős támaszt nyújt az egész gerinc számára, főleg a felső részének.”

3. Megtapasztalhatod a gyors anyagcserét
“Planking a tökéletes mód a test serkentésére, és ha minden nap elvégeznéd, akkor több kalóriát égetnél el, mint a hagyományos hasizom gyakorlatoknál, mint pl. a felülés vagy a bicska. Ezzel a gyakorlattal történő, mindennapos izomerősítés, nagyobb energiamennyiség elégetését biztosítja ülés során is. Ez akkor fontos, ha ülő állapotban, a számítógép előtt töltöd napjaid legnagyobb részét.
Ha úgy döntesz, hogy napi 10 perc edzést végzel munka előtt, vagy után, nem csak, hogy felgyorsítja metabolizmusodat, hanem biztosítja, hogy ez a gyorsaság az egész nap folyamán megmaradjon. ( Igen, még alvás közben is.)”

4. Javít a testtartásodon
“Plank edzésed tökéletesen javítja testtartásodat. A törzs erősítésével minden körülmény között képes leszel fenntartani a helyes testtartást, mert a hasizmok hatással vannak a nyak, a vállak, a mellkas és a hát állapotára.”

5. Javít teljes egyensúlyodon
“Próbáltál már valaha egy lábon állni, de nem bírtál egyenesen állni többet néhány másodpercnél? Nem azért történt, mert részeg voltál, hanem azért, mert hasizmod nem elegendően erős ahhoz, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítson. Az egyensúly fejlesztése, plank és különböző variánsainak segítségével, fejleszti kitartóképességedet minden sportág számára.”

6. Rugalmasabb leszel, mint valaha
“A rugalmasság az egy kulcsfontosságú extra, ami a rendszeres plankeléssel jár. Ezzel a fajta edzéssel növeszted és nyújtod az összes hátsó izomzatod, és ezzel együtt feszíted a hátsó combizmokat, a láb íveit és a lábujjakat. Ha az edzéstervedbe beilleszted az oldalsó planket, akkor dolgozhatsz a ferde hasizmaidon is, ami még több előnnyel jár.”

7. A mentális előnyök tanúja leszel
“A plankelésnek sajátos hatása van az idegrendszerünkre, és javítja hangulatunkat is. Hogyan? Nos, olyan izomcsoportok nyúlnak meg, amelyek más módon hatnak a szervezetben lévő stresszre és feszültségre. Gondolkozz el rajta: egész nap ülsz, combizmaid összehúzódnak, lábaid egyre nehezebbek és a vállaidban lévő feszültségek pedig egyre nagyobbak. Ez mind az izmokban és idegekben lévő stressz okozója. A jó hír az, hogy a plank nem csak az agyat nyugtatja meg, hanem segít a szorongás és a depresszió tüneteinek a gyógyításában is – de csak akkor, ha a plank a mindennapi rutin részévé válik.”

Ami még nagyszerű a plank gyakorlásában, hogy nem kell hozzá drága kondibérlet; profi sportfelszerelés, eszközök; nem lehet kifogás a rossz idő; az időhiányra pedig végképp nem foghatjuk az edzés elmismásolását, hiszen csupán néhány perces erősítésről van szó! És még egy nagyszerű pozitívum: az egyik leghatékonyabb gyakorlat, amit végezhetsz, mert relatív kis idő elteltével is jelentős eredményt lehet elérni.

Lássuk, mit lehet még tudni erről a témáról!
“A hasizom az egyetlen izomcsoport, amelyik nem érintkezik csonttal. Ez azt jelenti, hogy támaszt kell nyújtania egész hátunknak és gerincünknek. Ugyanúgy fontos szerepet játszik a balesetek megelőzésében. Viszont ahhoz, hogy ezt a feladatot sikeresen elvégezze, erősnek és állandóan edzettnek kell lennie. Ebből kifolyólag plankingelni minden nap a megfelelő út ahhoz, hogy erősítsük törzsünket és gerincünket.”

Végezetül pedig a kivitelezése:
“Kezdd az alap plank pozícióval, alsókarjaiddal és lábujjaiddal a talajon.
• Tartsd tested egyenesen, stabilan a füledtől a lábujjakig, a hátad behajlítása nélkül.
• A fej legyen ellazulva, és a tekinteted a földet nézze.
• Az elején elég, ha 10 másodpercig ebben a testhelyzetben maradsz.
• Folyamatosan hosszabbítsd idődet 30, 45, 60 másodpercre.”
(Hozzátenném, azért lehet ezt még idővel fokozni, az 5 perc sem lehetetlen!)

Bátorkodtam összeállítani egy kis képtárat ehhez a témához kapcsolódóan. Az alábbi linkre kattintva navigálhatod magad a célzónába.
Kitartást és sok örömöt kívánok az edzéshez!
gyakorláshoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése