2016. november 20., vasárnap

Alak- és egészségbarát desszert


Tegnap rám tört az édességvágy. De nagyon! Fejben leltárt készítettem a kamrában lévő desszertnek valókról, és lassan összeállt a kép. A következő dolgok kerültek a konyhapultra: alma, zabpehely, kakaópor, méz, fahéj, és kókuszreszelék.

Megpróbáltam kisilabizálni az optimális arányokat, végül pedig arra jutottam, a következő mennyiségek talán megfelelőek lesznek:
  • 3 db nagyobb alma,
  • 3 dl apró szemű zabpehely,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 2 evőkanál méz,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • a forgatáshoz kókuszreszelék

Ennek a finomságnak az elkészítése igazán nem igényel nagy tudományt vagy kézügyességet, és pár perc alatt megoldható.

Első lépésként meghámoztam és lereszeltem az almákat. Robotgéppel összedaráltam a zabpelyhet, amit máris az almára zúdítottam. Erre került a fahéj, a kakaópor, végül a méz. Fogtam egy szimpatikus kanalat, és alaposan összekevertem az alapanyagokat, majd fél órára betettem a hűtőbe pihenni.

Mindezek után kiélhettem alkotói hajlamaimat: gusztusos golyócskákat formáztam a masszából, majd meghempergettem őket kókuszreszelékben. Bevallom, kicsit lágyra sikerült a massza, ám éppen csak annyira, hogy még formázható volt.

...és pont ez a “masszaállapot” késztetett arra, hogy javítsak az arányokon. A második verzió alapanyag-összetétele a következőképpen alakult.

A narancsos változat hozzávalói:
  • 2 db alma,
  • 4 dl apró szemű zabpehely,
  • 1 narancs kifacsart leve,
  • 3 teáskanál fahéj,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 2 evőkanál méz (a nagyon édesszájúak tehetnek bele hárommal is),
  • a forgatáshoz kókuszreszelék

Elkészítés:
Meghámozzuk és lereszeljük az almákat, erre jöhet is a ledarált zabpehely a többi hozzávalóval együtt. Alaposan elkeverjük, és fél órát pihentetjük a hűtőben. Nem is marad más dolgunk, mint vizes kézzel golyókat formálni a masszából, és meghempergetni kókuszreszelékben.

Tudom, hogy ezek roppant egyszerű desszertek, mégis ebben rejlik a nagyszerűségük! Mindamellett, hogy büntetlenül falatozhatunk belőlük akár vacsora után is, a következő jótékony hatással vannak szervezetünkre áldásos összetevőiknek köszönhetően.

Alma → erősíti az immunrendszert, továbbá
  • flavonoidtartalmának köszönhetően rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír
  • segít a vírusok és baktériumok leküzdésében
  • májvédő szerepet is betölt
  • közreműködik a sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében
  • segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhető
  • fontos a koleszterin elleni harcban
  • kiváló hatású cukorbetegség esetén is
  • tisztítja a légutakat, csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát
  • a fogyókúrába is jól beilleszthető gyümölcs, sőt narancsbőr ellen is hatásos
  • összességében védi az egészségünket”

Zabpehely → erősíti az immunrendszert, hozzájárul annak egészséges fenntartásához, valamint
  • a benne található fitovegyületek védelmet nyújtanak a különböző krónikus betegségek ellen
  • meggátolja a rák megjelenését, különösen a mellrák esetében
  • szabályozza a vérnyomást
  • sokáig tartó teltségérzetet ad, nagyban támogatja az egészséges emésztést
  • szabályozza az olyan refluxos tüneteket, mint a gyomorégés
  • jó hatással van az anyagcserére, valamint edzés előtt fogyasztva jelentősen növelhető vele a teljesítmény”

Kakaópor → óvja az immunrendszert, ezenkívül
  • véd a cukorbetegségtől
  • jót tesz a keringésnek
  • késlelteti az öregedést
  • több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
  • csökkenti számos krónikus betegség, mint a rák, stroke vagy szívkoszorúér megbetegedések kockázatát
  • a kakaóban található flavonoidok védő hatással bírnak szív- és érrendszerünk egészségére
  • teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást”

Fahéj
  • gyakran használják a gyomor-, illetve bélcsatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen
  • antibakteriális, valamint görcsoldó hatással bír
  • segíti az emésztést, vagyis enyhíti az emésztési zavarokat, a hányingert
  • segít megemészteni a zsírokat
  • a benne lévő tannin miatt javítja a vérkeringést, amivel csökkenti a hűléses betegségek tüneteit
  • a fahéj még afrodiziákumnak is jó”

Méz → a méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír
  • a megfázás minden tünetét enyhíti, segít a torokfájáson
  • jótékony hatással van az immunrendszerre
  • magas kálcium tartalma miatt jó hatással van a csontképzési zavarokra
  • magas vastartalma miatt kiváló vérszegénység esetén
  • méregtelenítésre kitűnő választás
  • fájdalomcsillapító hatása is van
  • kedvezően hat az izomzat, még a szívizomzat működésére is
  • jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért
  • serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása ismert
  • magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében
  • egy kiskanál mézet elszopogatva megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését”

Kókusz → antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben, sőt
  • hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez
  • magas kálciumtartalmának köszönhetően csontrendszeri betegségekben szenvedőknek kifejezetten ajánlott
  • kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszer megbetegedéseire, jót tesz az emésztésnek, és a kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket
  • nagyon magas az energiatartalma, így lábadozó betegek, vagy erős testi munkát végzők, sportolók számára ajánlott, mivel a mozgáskészséget fokozza, erőt, energiát ad”

Narancs
  • a benne lévő sok lúgos ásványi anyag segít karbantartani a test savbázis egyensúlyát
  • tele van C-vitaminnal, amely védi a sejteket, fő szerepe a szabad gyökök semlegesítésében van
  • a citrusfélék limonoid tartalmáról bebizonyosodott, hogy sikeresen felveszik a harcot egyes daganatos elváltozásokkal szemben
  • megelőzi a vesebetegségek kialakulását és csökkenti a vesekő előfordulását
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • hozzájárul az egészséges szívműködéshez és szabályozza a magas vérnyomást
  • kiemelkedően magas polifenol tartalmának köszönhetően véd a vírusos fertőzésekkel szemben
  • magas rosttartalma segíti az emésztőnedvek termelődését
  • segít a jó látásban és védi a bőrt”

Mindezek után nincs is más hátra, mint hogy csatoljam az elkészített finomságokról készített képeket. Az elsőn a “lágyabb” változat látható, a másodikon pedig a narancsos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése