Igen, ez egy étel, méghozzá meglepően finom!😁
Mindig is jóban voltam a jó öreg tökfőzelékkel, csak annyit
bántam a fogyasztása közben, hogy nincs mit rágnom. Szeretem, ha egy zöldség
amolyan roppanósan van elkészítve. Éppen ezért kigondoltam, mi lenne, ha ahelyett,
hogy a tököt lereszelem, inkább nagyobb kockákra vágom, és úgy készítem el. Nos, az
ötlet jó volt, a kivitelezése roppant egyszerű, a végeredmény pedig még azt a
minimális erő- és időráfordítást is bőven megéri!
Hozzávalók:
- 1 szép darab tök,
- 4-5 fej vöröshagyma,
- 1 pohár növényi alapú tejföl,
- 2 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt,
- só-bors-kapor-pirospaprika,
- pici olaj
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, a magjától megszabadítjuk, és nagyobb
darabokra vágjuk. Ezután a hagymát összedaraboljuk, és máris edénybe tesszük
úgy egy evőkanálnyi olajra, sózzuk, borsozzuk és üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a
tűzről, de csak amíg belekerül a pirospaprika és a tök. Felöntjük másfél dl. vízzel, majd közepes
lángon húsz percig rotyogtatjuk.
Eközben elkészítjük a habarást: a keményítőt pici vízzel
simára keverjük, elhabarjuk a tejföllel, és kaporral ízesítjük. Összeboronáljuk
a készülődő tökpörkölttel, öt percig együtt rotyogtatjuk, és már készen is van.
És a végére tartogatok egy pöpec praktikát, amit
teszteltem, tökéletesen működik: a hagyma aprítása előtt vegyünk fel
úszószemüveget, ami kirekeszti a hagyma könnyfakasztó illóolaját. Garantáltan
nem ejtünk szeletelés közben egyetlen könnycseppet sem, legfeljebb a férjünk, aki ha meglát
minket, könnyfakasztó nevetésben tör ki.😂
Mellékelem a tökpörkölt készítésének egy pillanatképét,
valamint a végeredményt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése