2015. október 29., csütörtök

Idegen föld


Kinek mi jut eszébe erről a szóról: föld. Meglehet, ahány ember, annyifélére gondol: földművelés, földönkívüliek, földanya, földbe tiporni, földkörüli utazás, és még sorolhatnám. Nekem rögtön ez jutott eszembe: szülőföld. Milyen szépen hangzik! Számomra ebből a szóból kisejlik a gondoskodás, az óvás, a hazavárás, a törődés, a szeretet.

Akkor tapasztaltam meg, mennyire idegen tud lenni az ember számára egy földdarab, amikor a férjemmel egy szigetre kellett költöznünk a megélhetésünk után kutatva.

Két éve arra az elhatározásra jutottunk, ahhoz, hogy kitűzött közös céljainkat mihamarabb elérjük, bizony el kell hagynunk szülőföldünket, és egy idegen országban szerencsét próbálni. Angliát választottuk ideiglenes otthonunknak, ahová mindössze egy-egy utazótáskával érkeztünk, amelyekben a legszükségesebb holmijaink voltak.

Másfél éves ott-tartózkodásunk alatt alaposan megízlelhettük, milyen érzés egy idegen országban boldogulni. A következőket tapasztaltam:
  • Ha szigetországba mégy lakni, augusztustól a következő év júniusáig mindig legyen nálad/rajtad széldzseki, valamint sapka-sál-kesztyű hármasfogata!
  • Nyugodtan felejts el mindent, amit az iskolában angolórán tanultál. Elég, ha magadnál tartasz egy képzeletbeli vasvillát, amivel kazalba hányhatod a szavakat; valamint jó, ha fülnél van egy képzeletbeli hegyező is. Ez azért kell, mert nagyon-nagyon hegyezni kell a füledet, ha ki akarod hámozni a legkülönfélébb akcentusokkal elhangzott szövegekből a lényegi tartalmat. Nekem például egyszer volt egy jamaikai főnököm, és csak a védőangyalomnak köszönhetem, hogy a munkahelyemen nem csináltam semmi hülyeséget, ugyanis egy szót sem értettem az elhangzott - elvileg - angol nyelvű utasításokból.🙈😅
  • Mindig, ismétlem, mindig legyen nálad só-bors-paprika! Ellentétben hőn szeretett, ízélményeket is nyújtó magyar konyhánkkal, az angol konyha élvezhetetlenül sótlan (borstalan és paprikátlan).
  • Amennyiben busszal óhajtod megközelíteni kiszemelt célodat, a megállóban mindenképpen végezz karlendítést a közeledő busz tiszteletére, különben a sofőr nem áll meg. Magyarán le kell inteni a buszt.
  • Mielőtt elindulnál Angliába, csomagolj a bőröndödbe extra adag ellenállóképességet az édességekkel szemben, ott ugyanis “fillérekért” kapod meg a hármas-hatos-tizes kiszerelésű nyalánkságokat. Ráadásul minél többet veszel, annál jobban megéri, feltéve, ha kitűzött célod úgy hazamenni, hogy szeretteid nem ismernek rád a felszedett kilóknak köszönhetően.😬
  • Mindig legyen nálad kézfertőtlenítő! Nem tudom ugyan, hogy néz ki egy szélrózsa, de annak minden irányából érkeznek emberek az országba, jellegzetes bacilusaikkal együtt.
  • És végül, de nem utolsósorban, igyekezz minél több élményt, emléket gyűjteni külföldön, mert számítanod kell rá, hogy előbb-utóbb hazahúz a szíved. Akkor pedig jó lesz eldicsekedni ismerőseidnek: lám, én itt is jártam! Azt pedig már csak magadnak vallod be: “...és mégis hazajöttem szép magyar hazámba, mert számomra minden más csak idegen föld”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése