2019. január 21., hétfő

Szeretni és szeretve lenni


Kislány koromban arról álmodoztam, hogy felnőttként kertes házban fogok élni, és az udvaron kutyák és cicák szaladgálnak majd. A “kérj és megadatik” elve működik, hisz’ ez az álomkép - ha csak rövid időre is - bizony megvalósult. 😇

Férjemmel, Tibivel három és fél éve, májusban jöttünk haza végleg Londonból. Köröstarcsán telepedtünk le a szülei házában, akik addigra átköltöztek Mezőberénybe. Szép lassan berendeztük az otthonunkat, és összeházasodtunk. Apósoméktól megörököltünk egy tizenegy éves keverék kutyust, Bogarat. 🐶 A kistermetű, fekete szőrmók hamar elfogadott minket új gazdinak. Bogár addig egy meglehetősen tágas kennelben élt, mivel azonban én nem vagyok valami nagy virágoskert-rajongó, onnantól a kutyánk szabadon garázdálkodhatott az udvaron és a kertben is. Néha rájött Bogárra egy-egy “roham”, és olyankor szélsebesen, lobogó fülekkel és vigyorogva vágtázott fel-alá a portán. Majd’ kiszaladt boldogságában a világból!

Még abban az évben, ősszel újabb négylábúval bővült a családunk. Kandúrunk azonban egy kicsit kalandosabb úton került hozzánk.

Sógornőm, Jutka egy hatalmas kertes házban lakik Mezőberényben, és valamilyen oknál fogva szívesen tanyáznak ott a környék kóbor macskái. Mondjuk lehet azért, mert mindig van nekik kikészítve harapnivaló és friss víz, ráadásul az egész terület ebmentes övezet, amit a macsekok külön díjaznak. 😁

Jutka három évvel ezelőtti kóbormacska-állományának a tagjai a következők voltak: egy fiatal, fekete, harcias kandúr, Kormi, aki saját tulajdonának vélte az ételes tálat; két vadabb macska, akik a kedvező alkalmat kivárva sietve bekaptak pár falatot, majd gyorsan továbbálltak; végül egy hatalmas, vörös, csapzott bundájú cicus, aki lesoványodva mindig arra várt, hogy tiszta legyen a levegő, és suttyomban egy kevéske táplálékhoz juthasson. Szegény párát megsajnáltam, és mivel a férjemmel már előtte elhatároztuk, hogy Bogárnak szerezni fogunk egy kis barátot, így betettük a vörös cicát egy kosárkába, és hazavittük hozzánk. Valami belső hang azt súgta nekem, hogy legyen a neve Tornádó, így a keresztelés is megvolt már a kocsiban, úton hazafelé.

Természetesen a jó öreg "minden kezdet nehéz" szlogen újdonsült jószágunk megszelídítése esetében is működött. Az első két napban úgy elbújt a garázsban, hogy csak a neki kikészített étel megcsappanásából következtethettem a jelenlétére. Utána előmerészkedett egy-egy rövidebb időre. Később bemutattuk őt Bogárnak is. Végül pedig kialakítottuk a cica állandó helyét az udvaron, a kertre néző konyhaablak előtt.

Kis idő múlva elvittem Tornádót az állatorvoshoz pofavizitre. Szerencsére minden rendben volt vele. Védőoltást is kapott, amit meglepően jól viselt.

Teltek-múltak a hetek, hónapok. Tornádó magára szedett egy kis súlyt, és egy cicavitaminnak hála a bundája is gyönyörűen rendbejött. Mint minden valamirevaló macska, ő is elvárta, hogy mindennap megetessem és megsimogassam, ám különösképpen nem viszonozta a törődésemet. Egyik este azonban, amint házunk előterében éppen a kazán előtt ültem, és a tüzet élesztettem fel, a kandúrom fogta magát, belemászott az ölembe, és a fejecskéjét kedvesen dorombolva hozzám dörgölte. Végre kimutatta irántam érzett bizelmát és szeretetét. 😊

A téli időszakban megengedtem Tornádónak, hogy napközben odabent szunyókáljon az előtérben. Reggelije elfogyasztása után azonban addig soha nem tért nyugovóra, amíg alaposan meg nem simogattam őt. A kapott szeretetadagja után viszont megnyugodott, kényelmesen elhelyezkedett a fekhelyén, és elégedetten szunyókált egész nap.

Olyan is előfordult, hogy amikor véletlenül először a cicát kezdtem el simogatni, Bogár rám vakkantott, jelezve, hogy el ne feledkezzek róla! Bizony a kutyusunk is kikövetelte magának a szeretetet. 💗

Miután a két szőrmókunk megszokta egymás társaságát, arra gondoltam, Tornádó talán örülne egy cicapajtásnak. 2017 tavaszán fogadtuk örökbe Pupillát, a bájos, hófehér cicalányt. Kandúrunk viszonylag hamar megbarátkozott vele, és amíg Pupilla kicsi volt, minden lépését követte. Vigyázott rá.

Négylábú társaink rengeteg vidám pillanatot hoztak az életünkbe, és folyamatosan ment közöttünk a “szeretetcsere”. Egészen múlt év májusáig ők hárman aranyozták be a mindennapjainkat. Ekkor került hozzánk Lilike, a hathetes keverék kutyus. Bogárnak szerettünk volna kedveskedni egy kis baráttal, ám öreg ebünk úgy gondolta, megérkezett az új házőrző, aki majd vigyáz a gazdikra, így ő most már örök nyugalomra szenderülhet. Kisvártatva eltávozott.

Mindössze fél éve volt nálunk Lili, mely idő alatt pátyolgattuk, nevelgettük, és persze megszerettük őt. Ekkor ment a kis drága Bogár után a mennyországba. Váratlanul, valószínűleg egy genetikai betegség következtében, hirtelen meghalt.

Jelenleg a két cicusunk szaladgál az udvarunkon. Mindketten ki tudják mutatni a szeretetüket. Nyugodtan dorombolnak, amikor ölbe veszem őket, fejecskéjüket hozzám dörgölik, cicanyelven beszélnek hozzám, este a kapuban várnak rám, amíg haza nem érek, és gyakorta érzéseiket egy-egy lassú pislogással fejezik ki irántam, ami cicáéknál nem más, mint a szeretet kifejezése.

Saját tapasztalatom tehát az, hogy legyen szó bármilyen élőlényről, igenis szüksége van szeretetre. A legszebb a dologban pedig az, hogy bármennyi szeretetet adunk, azt előbb-utóbb hatványozottan kapjuk vissza. 💕

“A szeretet az egyetlen, ami tékozlás útján gyarapszik.”
Victor Hugo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése