Egy meglepő kijelentéssel kezdem bejegyzésemet: “Tulajdonképpen
a tejcukor-érzékenység a természetes állapot.” Erre majd még visszatérek. Előbb
nézzük, mi késztetett arra, hogy összeszedjem a gondolataimat e témával
kapcsolatban.
Megnéztem egy dokumentumfilmet a tejről, ami alatt csak úgy
záporoztak a könnyeim. Volt benne egy rész, amelyben egy agyonhasznált tehenet
mutattak, akit állatorvoshoz kellett vinni a kegyetlen és kapzsi tulajdonosa
miatt. Azért ugyanis, hogy szerencsétlen jószág napi negyven liter tejet adjon (ami
a normális, Teremtője által kitalált mennyiség kétszerese), a magát
mindenhatónak gondoló tulaj fogta magát, és majdhogynem a halálba etette a
jószágot! Eredetileg ugyanis a tehén kérődző állat, és füvet legel. Ám a nagyobb
profit érdekében ezeket a “tejelőgépeket” számukra természetellenes
takarmánnyal tömnek, amelyet nem képes megemészteni a szervezetük, így állandó
gyulladásban van az emésztőrendszerük. Szegény állat borzasztóan szenvedett,
segítség híján bele is pusztult volna kínjaiba.
Utánagondoltam, és úgy tűnik, három lehetőség van az állatok
ellen elkövetett szörnyűségekkel szembeni túlérzékenységem magyarázatára:
- én vagyok Assisi Szent Ferenc reinkarnációja;
- előző életemben megkínzott állatka voltam;
- túlságosan mimózalelkű vagyok.
Az a legszomorúbb az egészben, hogy a profitorientált
tejipar termékei sajnos megbetegítik az embereket, hiába is reklámozzák agyon “A
tej élet, erő, egészség” szlogent. A tej inkább csak sok pénz ...a gyártónak.
Alaposan utánaolvastam a témának, és a következő furcsa
ellentmondásra kaptam fel a fejemet: “Hazánkban a tej és tejtermék fogyasztás
egyre csak nő, ugyanakkor a csontritkulás gyakorisága egyáltalán nem csökken,
hanem fokozódik.”, valamint: “Azokban a kultúrákban a legmagasabb az
osteoporosis (csontritkulás) előfordulási aránya is, ahol a tejfogyasztás
aránya a legmagasabb. Ahelyett, hogy védelmet nyújtana a csontritkulás ellen, a
sok tejtermék fogyasztása valójában hozzájárul a csont vékonyodási
folyamatához. Ez azért van így, mert a többletfehérje lebontása kioldhatja a
kalciumot a csontokból.” Amitől pedig egyenesen kirázott a hideg: “A
tejfogyasztás növeli az A-vitamin és a B12-vitamin, a cink, a vas, és a kalcium
szükségletet.” Remek. Eleve súlyos vitaminhiányban szenved (sajnos a tudta
nélkül) a lakosság úgy 90-95%-a, de a rendszeres tejfogyasztásnak “hála”
további vitaminok vesznek kárba testünkben. Nem röstellem belekeverni a dologba
az általam oly’ nagyon utált cukrot, aminek megemésztése szintén borzasztó sok
vitamin elpocsékolásával jár (ide sorolható még a fehér liszt is)!
Most nézzük meg röviden, hogyan lehetséges az, hogy hiába
vagyunk nagy tejivók, mégis recsegve-ropogva törnek ízzé-porrá a csontjaink
(jó, belátom, ez talán erős költői túlzás volt). “A tejben nincsenek meg azok
az anyagok (magnézium, cink, réz, bróm, mangán stb.), melyek segítenék a
kalcium felszívódását.” Sőt! A tej magas foszfortartalma egyenesen rontja a
hasznosulást, nem beszélve arról, hogy a gondos gyártó bácsik/nénik a
tej(termékek) zsírtartalmának csökkentésével a zsírban oldódó D- és K-vitamin
jelentős csökkenését is elérik (amely anyagok egyébként kulcsszerepet játszanak
a csontépülésben). És ez sajnos még “csak” a jéghegy csúcsa. “A tej
betegségeket is átvihet. Gyakran tartalmazza antibiotikum, hormon, rovarölő és
más vegyi anyagok maradványait, amelyeket a tehén táplálékához kevertek.”
Továbbmegyek, sajnos, mert van hová: “A tej az allergiák egyik legáltalánosabb
oka is. Több mint 100 antigén (az allergiák kiváltója) szabadulhat fel a tej normális
emésztése során.” Na igen, ebben sajna van személyes tapasztalatom. Bevallom,
nem egy csapásra jött a megvilágosodás, de megfigyeléseim alapján
kijelenthetem, hogy harmincötéves fejjel bizony laktóz-érzékeny lettem. Hosszú
folyamat volt, mire végre rájöttem, mit is akar üzenni nekem a szervezetem.
Hmm, csak annyit, hogy “Ne igyál tejet!!!” Érdekes módon tej fogyasztása után
(hiába nem nyersen ittam, hanem pölö pudingba főzve) úgy felpuffadtam, mint egy
hármasikreket váró víziló, és elég rossz lett a közérzetem ahhoz, hogy
gondolkodóba essek. Ráadásul az is roppant furcsa “véletlen” egybeesés lehet,
hogy amióta nem nyakalom literszámra a tehenek dobozba zárt emlőváladékát,
azóta csodák-csodájára egyszerűen eltűnt a gyötrő tavaszi, mogyoró- és nyárfa
virágzásakor jelentkező allergiám. Ismétlem, ez hosszú folyamat volt. Ha tehát
azt tapasztalod, hogy bizonyos ételféleség után rendellenesen viselkedsz (megy
a hasad, puffadsz, görcsölsz stb.), akkor ne az legyen az első, hogy az
agyonreklámozott gyógyszer után nyúlsz, ami csak a tünetet nyomja el, hanem
próbáld megtalálni a baj okát! A test okos, jelez neked, csak figyelned és
hallgatnod kell rá!
És most jöjjön egy olyan csemege, amelynek hallatán
szabályosan elborzadtam. A következő őrült (által kitalált) diéta kering
újabban a neten: aki tejcukor-érzékeny, igyon bátran laktózport, aminek
köszönhetően menni fog a hasa, és így fogyni fog. Gratulálok az értelmi
szerzőnek! Akkor én elindítok egy olyan terápiát, ami a makacsul köhögőkön
segít (bár kicsikét talán drasztikus lesz): igyál ciánt, és többé nem fogsz
köhögni. Igaz, levegőt venni sem, de oda se neki, a végeredmény számít csak.
Ahogyan a fent említett agyament fogyókúrás tippnél is. Az nem baj, hogy ez a
módszer egyenes úton vezet súlyos emésztőszervi betegségekhez. Szóval a
kitalálójának ezúton is, újra gratulálok. Persze annak is gratulálhatnék, aki
belesulykolta az emberekbe, hogy a tej egészséges. A szülők pedig csak úgy
öntik (tölcsérrel vagy anélkül) gyerekeikbe ezt a fehér löttyöt (meg persze
magukba is), mondván, kell a gyereknek a tejben lévő tápanyag. Mármint melyik?
A vegyszerek, vagy a hormonok? Aaaaz kell a gyereknek! Pontosan az a tejben
lévő tápanyag, amit a természet azért talált ki, hogy a kisborjú megfelelően
fejlődhessen, amíg felnő. És nem tovább! Egyeseknek ugyanis talán meglepő, de: “Az
állatkerten kívül egyetlen emlős sem issza meg más fajok tejét, és ha már
elválasztották, egyetlen emlős sem fogyaszt ismét tejet. Az ember az egyetlen
kivétel. Minden teremtmény teje csak a saját utóda számára egészséges táplálék.”
Szóval csak az ember lehet ekkora állat!
Józan paraszti ésszel belegondolva az imént említett
gondolatsorban nincs is semmi meglepő. Egyszerűen természetellenes dolog
felnőtt emberfejjel bármely emlős állatnak az emlőváladékát jóízűen
elkortyolgatni, nem? Persze régen én is literszámra vedeltem a tejet, nem
tagadom. Meg is lett az eredménye: eddig tolerálta a szervezetem, innentől
átváltott laktóz-intoleranciára. De csak hogy engem védjen! És én hálás vagyok
érte. Kár, hogy hamarabb nem voltam annyira tájékozott, mint amilyen most
vagyok, mert akkor nem terheltem és mérgeztem volna saját magamat többek között
étolajjal, cukorral, margarinnal, fehér liszttel; és persze tejjel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése