2016. június 20., hétfő

Mit mozogjunk?


A testmozgás hihetetlen előnyei című bejegyzésemben részletesen kifejtettem, mi mindent nyerünk azzal, ha felülkerekedünk lustaságunkon és kifogásainkon, és elhatározzuk, hogy rendszeresen megajándékozzuk magunkat a mozgás örömével! Aki tehát kedvet kapott ahhoz, hogy elkezdjen mozogni, talán elbizonytalanodhat, hogyan is csinálja, hogy jó legyen. Vagy hogy eredményes legyen.

Először érdemes végiggondolnunk, milyen cél motivál minket, mit szeretnénk elérni. A mozgásforma kiválasztásánál nem mindegy, hogy súlyt akarunk veszíteni, izmot akarunk építeni, vagy csak szimplán az egészségünk megóvása, a jó közérzet a cél. Fontos továbbá betartanunk a fokozatosság elvét! Ha eddig mindössze annyi volt a napi mozgásadagunk, hogy a távirányító után nyúltunk, lehetőleg ne akarjuk rögtön 1 órás futással kezdeni programunkat. Ha mindig egy-egy kicsivel több időt szánunk a testmozgásra, és óvatosan, fokozatosan emeljük a terhelést, nem csak a sérüléseket kerüljük el, hanem a kedvünk sem megy el a mozgástól.👊

És itt jön a képbe még egy elmaradhatatlan dolog: a bemelegítés! Bármilyen kevés az időnk mozogni, erre szánjunk legalább 5 percet! Bemelegítéssel készítjük fel testünket a rá váró terhelésre, valamint gyorsabb lesz az anyagcsere, továbbá megvalósul az ideg-izom kapcsolat, így sokkal hatásosabb lesz az edzés, és csökken a sérülések esélye is.

Bátorkodtam utánanézni és összegyűjteni az információkat arra vonatkozóan, hogy mely mozgásformák lehetnek a számunkra a legideálisabbak. Elsőként a cardio mozgást boncolgatom. Bevallom, régebben azt hittem, elég, ha tingli-tangli módra sétálgatok bele a nagyvilágba, vagy ha egyenletes, kényelmes tempóban biciklizgetek, ám kiderült, hogy ezzel nemhogy nem használok, de jóformán ártok a szervezetemnek.😮 Lássuk, miért.

Cardio edzés
A cardio vagy kardio szó előtagként azt jelenti, hogy a szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán jelzőként is használjuk, mint például kardio edzés vagy kardio gépek, ami a szív teljesítményét növelő mozgásokra utal.

A kardio mozgást - a mozgás jellege szempontjából - két kategóriába sorolhatjuk:
  1. hosszan tartó, ámde gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás (a fentebb említett őgyelgés),
  2. rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó mozgás.
Mit jelent az aerob mozgás?
Az aerob edzés lényege, hogy nagy mennyiségű oxigén előállításával történik a mozgáshoz szükséges energia előállítása. A szervezet az izmok számára szükséges energiát az energiatartalékokból (zsírok valamint szénhidrátok) égeti el, oxigén segítségével. A viszonylag csekély erőfeszítést igénylő mozgásformák során aerobfolyamat zajlik le.

Térjünk vissza a kardio mozgásfajtákhoz! Az első kategória, noha növeli a kitartást, az általánosan elfogadott elgondolással ellentétben nem a legjobb választás a zsírégetés és az egészségünk szempontjából!

A hosszan tartó egyenletes mozgás:
  • elősegíti a káros szabad gyökök kialakulását,
  • leépítheti az izmokat,
  • csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet,
  • jobban terheli és koptatja az ízületeket.

Ezzel szemben a ciklikusan változó mozgás:
  • növeli az antioxidáns termelést,
  • serkenti az anyagcserét és a zsírégetést,
  • kevesebb időráfordítással eredményez több fogyást,
  • formálja és építi az izomzatot,
  • felkészíti a szívet a változó hatások kezelésére.

Sokkal jobban járunk tehát, ha egy óra sétafikálás helyett húsz percet úgy gyalogolunk, hogy néhány percenként beiktatunk egy kis kocogást. Vagy ha futunk, fűszerezzük az edzést sprintekkel! Bicajozásnál pedig időnként tekerjünk úgy, mintha egy falka veszett kutya üldözne minket! Sokkal látványosabb lesz így a változás!

Zárógondolatként annyit bocsátok előre, hogy következő bejegyzésemben azt fogom kifejteni, miért érdemes megbarátkoznunk a súlyzókkal. Igen, akkor is, ha törékeny virágszálak, vagyis nők vagyunk!😊

(Fontos a motiváció, viszont ügyeljünk arra, hogy reális célt tűzzünk ki magunknak!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése