2019. július 14., vasárnap

Túlélni mindenáron


Kedves Olvasó! Könyvajánló következik, méghozzá Andy Weir A marsi című szerzeménye. 😊

A történetnek már az első mondata magával ragad bennünket. És ez még csak a kezdet. Ahogy haladunk az olvasással, egyre inkább érezzük majd, hogy ez a könyv bizony letehetetlen.

A szerzőn kívül talán még senki nem gondolt bele úgy istenigazából, hogy egy földi halandó vajon meddig élhet a Marson. Ráadásul egy szál maga!

Főszereplőnk, Mark Watney három társával együtt érkezik a bolygóra, mégis magára marad, miután egy hatalmas porvihar elsodorja őt társaitól. A Földre visszatért túlélők természetesen abban a hitben vannak, hogy a Marson ragadt asztronauta menthetetlen. Halottá nyilvánítják tehát. Watney így egyedül marad az idegen bolygón, és úgy tűnik, semmi esélye sincs az életben maradásra.

A könyv elejétől a végéig azon izgulhatunk, vajon a főhős találékonysága, mérnöki képességei és az élethez való hajthatatlan ragaszkodása elegendő-e ahhoz, hogy újra visszatérhessen a Földre. Mindeközben rendíthetetlenül állnia kell a “marsi sarat” a számtalan leküzdhetetlennek tűnő akadállyal szemben.

A könyv elején található felszíni térkép a Marsról nagyban megkönnyíti, hogy magunk elé tudjuk vetíteni a főszereplő célirányos bolyongását a bolygón.

Miután elolvastam a könyvet, férjemmel megnéztük a belőle készült filmet is. Látványban a film verhetetlen, ám a könyv maga roppant szórakoztató módon íródott, és annyira magával ragadó a történet, hogy hiába vagyok pacsirta típus (korán kel - korán fekszik), sokszor bizony késő estig “kellett” olvasnom. 😄

A szerzőről
Andy Weir tizenöt éves volt, amikor egy kutatóközpont felvette programozónak – azóta is szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Egész életében rajongott a világűrért, és a szabadidejét olyan dolgoknak szentelte, mint a relativisztikus fizika, orbitális mechanika vagy az űrutazás története.
"A marsi" az első regénye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése