2015. április 22., szerda

A "nincs időm" nem kifogás!


Tessék őszintén bevallani: van időnk mozogni? Vagy amikor arról van szó, hogy az egészségünk megőrzésére szakítsunk időt, akkor mi a válasz? “Nincs időm.” Na persze. Arra bezzeg van, hogy - a részidőket összeadva - napi egy-két órát céltalanul nyomkodjuk a telefont, és arra is van időnk, hogy fejünket az Internet hatalmas keblére hajtsuk, hogy magunkba szívhassuk a töméntelen felesleges infót, amit meg sem bírunk emészteni! Vagy teszem azt, nem lenne érdemes elvágni a köldökzsinórt, ami a tv-készülékhez köt bennünket, kibújni magzatpózunkból, és elhagyni a fotel ölelő, meleg, puha méhét, hogy végre elkezdjünk élni?

Évek óta nem nézek tévét, azt viszont sejtem, hogy egy-egy reklámblokk eltarthat úgy negyed óráig is. Ennyi idő alatt egy néhány perces bemelegítés után át lehet mozgatni egy tetszőlegesen kiválasztott izomcsoportot, és még a nyújtásra is futná a végén. Napi negyed óra. Tényleg megvalósíthatatlan? És abba miért nem gondolunk bele, hogy ha rendszeresen mozgunk, nagyobb lesz az energiaszintünk, magyarán nem húz az ágy; erősödik az immunrendszerünk, vagyis ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben, magyarán nem húz az ágy!

Ám ha valaki nem hajlandó lemondani a tartalmas és nagyon hasznos reklámokról, annak is létezik megoldás. Van az ébresztőórákon vagy telefonokon olyan funkció, nem is tudom, minek nevezik, hogy be lehet állítani az ébresztést húsz perccel hamarabbra az addig megszokottnál, hogy reggel mozogni tudjunk egy kicsikét. Jaj, mi is ennek a neve? Akaraterő? Elszántság? Egészségünkkel törődés? Na mindegy, nem jut az eszembe. Eleinte biztosan zokon fog esni, és a testünk is duzzogni fog egy darabig, de utána tapasztalni fogjuk, hogy ezzel a módszerrel sokkal több energiánk lesz egész nap. A titok nyitja: megemberelni magunkat, összegyűjteni az erőnket, és kipattanni az ágyból. Onnan már menni fog!

Aki nem szeret “csak úgy a nagyvilágba”, cél nélkül törődni magával, az jobbnál-jobb rövid kis motivációs edzésprogramokat talál a neten. Például harminc napos plank-kihívást, harminc napos guggolásos vagy fekvőtámasz táblázatot, ahol ésszerűen felépítve, fokozatosan lehet haladni a cél felé.

Két dolgot biztosan sehol sem lehet pénzért megvenni: időt és egészséget. Ha az elsővel nem gazdálkodunk okosan, és nem fordítunk figyelmet arra, hogy megőrizzük a másodikat, akkor hiába pazaroltunk el annyi drága időt életünk során a pénz hajszolására és halmozására. Hiszen betegen nem tudjuk élvezni az életet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése